Skip to content
Puterea Știrilor Video

Planul liberalilor de a trece bugetul prin asumarea răspunderii, combătut de PSD. Victor Negrescu: Riscurile sunt foarte mari

psnews.ro

Guvernul a aprobat deja primul pachet legislativ pentru care îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, pentru prorogarea unor termene din legile justiţiei (pensionarea anticipată a magistraţilor, stagiul de pregătire la Institutul Naţional al Magistraturii şi mărirea de la doi la trei judecători a numărului de magistraţi din complete), pentru legea plafoanelor bugetare şi pentru abrogarea OUG 51/2019.

Prezent la „Puterea Știrilor”, vicepreședintele PSD, Victor Negrescu, a declarat că Guvernul Orban și-a asumat această decizie fără a susține și a participa la o dezbatere care, ”în mod normal, pe orice subiect”, trebuie să aibă loc în Parlamentul României.

" "

Subiectele în sine nu sunt controversate, dar noi credem că am fi putut să le rezolvăm în Parlament. Probabil că ar fi fost mai democratic, mai deschis, să avem un dialog în Parlamentul României, în contextul în care avem un guvern care nu are o majoritate compusă doar dintr-un singur partid. Adică PNL, pentru a fi la guvernare, a avut nevoie de sprijinul altor 3-4 partide politice și, în consecință, poate ar fi fost normal față de acele partide să vină și să participe la o dezbatere reală în Parlament, nu să provoace Parlamentul în a depune o moțiune de cenzură sau a avea un alt tip de dialog, care nu are legătură cu subiectele în sine”, a comentat Victor Negrescu.

În acest moment, PSD nu a luat o decizie fermă, a adăugat Negrescu, dar e cert că social-democrații resping ideea de a proceda în această manieră.

Ne-am fi dorit o dezbatere în Parlament, dar nu vom declanșa o moțiune de cenzură după această asumare de răspundere, vom vedea cum va merge votul în Parlament și dacă acest guvern mai are majoritate, pentru că ei nu au discutat cu partenerii lor, cu cei care i-au adus la guvernare. Sperăm să nu fie un joc politic, prin care PNL să încerce să identifice un țap ispășitor prin Parlamentul României pentru a pleca de la guvernare, deoarece se dovedește că nu sunt în stare să gestioneze guvernarea și bugetul țării”, a precizat vicepreședintele PSD.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că va sesiza CCR în privinţa unui conflict interinstituţional între Parlament şi Guvern, vorbind chiar de posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură de către PSD. Ideea este îmbrățișată de Negrescu.

„Probabil că un subiect important pentru moțiunea de cenzură ar putea fi proiectul de buget. L-am auzit pe liderul PNL, prim-ministrul Ludovic Orban spunând că își va asuma răspunderea și cu privire la buget, dar practic nu există un dialog în Parlament la care să participe societatea civilă, autoritățile locale, patronatele. Acest lucru ni s-ar părea inoportun și nu ar corespunde cu principiile democratice în care noi credem și atunci, da, cu siguranță putem să avem o moțiune de cenzură bazată pe un subiect important, care cred sincer că ar putea să treacă dacă PNL va merge înainte cu acest buget, nediscutat”, a declarat la „Puterea Știrilor”, vicepreședintele PSD, Victor Negrescu.

Social-democratul consideră că un subiect de acest gen, referitor la buget, la felul în care sunt cheltuiți și  încasați banii la buget, trebuie să fie subiectul unei dezbateri reale, astfel încât bugetul să aibă o formă gândită de guvern, dar să fie și o versiune care să corespundă așteptărilor cetățenilor.

Proiectul de buget prevede un deficit foarte mare, de 3,5%. Ei deja gândesc bugetul de anul viitor, făcut de ei, cu un deficit atât de mare, peste limita recomandată de instituțiile europene. Mai mult decât atât, în perioada guvernării PSD, liberalii atrăgeau atenția asupra riscurilor ca PSD să nu depășească ținta de deficit. Noi, în guvernările PSD, nu am depășit niciodată ținta de deficit, ei o fac sistematic, își asumă riscul acesta. Ce înseamnă această țintă de deficit excesivă? Înseamnă degradarea României la agențiile de rating, mai puține investiții străine în România, o decredibilizare a economiei românești și probleme pentru leu, adică creșterea euro și creșterea dobânzilor pentru cei care au împrumuturi, o îndepărtare de un proiect important, aderarea la zona euro, unde trebuie să ai stabilitate bugetară. A existat un program discutat cu toate partidele politice și cu administrația prezidențială, avem un calendar asumat împreună cu BNR  și pentru asta, prima regulă e să menții deficitul sub 3%, ori ei nici măcar acest obiectiv european nu îl respectă. Riscurile sunt foarte mari și noi trebuie să reacționăm atunci când vedem o astfel de greșeală, pe care actualul guvern o comite, planificând un buget fără discuții și fără dezbateri reale”, a mai spus Victor Negrescu.

Totodată, social-democratul avertizează că asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat o să ridice probleme mari de neconstituționalitate, acest fapt fiind o „premieră” pentru România, întrucât până acum niciun Guvern nu și-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat.

„Toți vedem că PNL-ul, și în general în cazul dreptei românești, tot timpul ei trag de legi, stânga, dreapta, în funcție de propriul lor interes, ceea ce nu e normal”, a conchis vicepreședintele PSD, Victor Negrescu.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *