Skip to content
Politică

Planul lui Dacian Cioloș pentru a-i sabota șansele lui Ludovic Orban la alegerile prezidențiale din 2024

wall-street.ro

Dacian Cioloș și Ludovic Orban sunt doi politicieni care își pregătesc candidaturile pentru alegerile prezidențiale din 2024. Dacian Cioloș va încerca să-i saboteze toate șansele lui Ludovic Orban pentru a rămâne candidatul susținut de USRPLUS-PNL. 

Strategia fostului comisar european s-a văzut după ce a fost demis Vlad Voiculescu, când mai multe voci din USRPLUS au sărit să-i ceară demisia lui Florin Cîțu și reîntoarcerea lui Ludovic Orban la conducerea guvernului. Aceleași voci au spus, printre altele, că ieșirea de la guvernare poate fi o soluție. La prima vedere, era doar o înfrângere pentru USRPLUS, dar pe termen lung va fi strategia lor pentru alegerile prezidențiale din 2024. 

Dacian Cioloș și Ludovic Orban nu au șanse să câștige alegerile dacă vor candida amândoi. Astfel, trebuie să se decidă cine va primi sprijinul celor două partide: PNL și USRPLUS. Cioloș a fugit de orice responsabilitate politică din România și stă la Bruxelles, pe lângă președintele Franței, Emmanuel Macron, de unde comentează politica dâmbovițeană. Între timp, Ludovic Orban controlează Camera Deputaților și coaliția de guvernare.

USRPLUS va încerca să destabilizeze actuala coaliție de guvernare pentru a forța plecarea lui Florin Cîțu de la conducerea Guvernului. Nu pentru că ar avea ceva de reglat cu actualul premier, ci pentru a-l constrânge pe Ludovic Orban să preia fotoliul de prim-ministru. 

Istoria recentă ne-a demonstrat că niciun candidat la prezidențiale n-a reușit să câștige alegerile din funcția de premier, și au fost trei tentative: Adrian Năstase, Victor Ponta și Viorica Dăncilă. Este adevărat că aceștia veneau din PSD, însă lucrurile nu vor fi diferite nici pentru PNL sau USRPLUS, dacă acestea vor intra în campanie cu premierul în funcție. Rolul de prim-ministru este cel mai dificil din România, deoarece presupune cea mai mare uzură politică. Premierul este personajul care încasează cele mai multe critici la nivel național și toate problemele sunt trecute în dreptul său. 

Dacă USRPLUS va reuși să-l constrângă pe Ludovic Orban să revină la conducerea Guvernului, atunci Dacian Cioloș va scăpa de cel mai important adversar al său. Ludovic Orban ar deveni premierul cel mai atac din ultimii ani și acest lucru i-ar îngropa șansele la alegeri. 

USRPLUS ar fi dispus chiar să iasă de la guvernare, în următorii ani, pentru a-l lăsa pe Ludovic Orban într-o uriașă criză politică. Este și aceasta o idee aruncată în spațiul public de oameni apropiați de USRPLUS. Teoretic USRPLUS ar deconta pentru o astfel de decizie, însă nici nu va mai conta decizia lor, ci ceea ce va face Ludovic Orban dacă va rămâne doar cu UDMR la guvernare. USRPLUS e un partid care duce totul la extremă și nu a dat niciodată dovadă de moderație. În plus, acolo așteaptă un Vlad Voiculescu răzbunător, care va ataca pe oricine din PNL.

Dacian Cioloș nu are niciun interes ca această guvernare să fie una pașnică și productivă, deoarece trebuie să-l saboteze pe Ludovic Orban și să pună PNL în colț, astfel încât singura șansă a liberalilor să fie aceea de a-l susține pe fostul comisar european la alegerile prezidențiale din 2024. În următoarea perioadă va începe un meci de box politic între Orban și Cioloș, dus de la distanță și prin intermediari, ce se va intensifica din 2022. USRPLUS e doar cu un picior la guvernare, pentru că celălalt picior a rămas în opoziție.  

 

2 comentarii la “Planul lui Dacian Cioloș pentru a-i sabota șansele lui Ludovic Orban la alegerile prezidențiale din 2024

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *