Skip to content
Societate

Planul lui Dragnea la Înalta Curte: din recuzare în pensionare, până la marea achitare

Inquam Photos / Octav Ganea

Ședința de luni a procesului de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, a început cu solicitarea de abținere a judecătoarei Simona Encean.

Judecătoarea a invocat mai multe postări ale soțului său pe Facebook, în care acesta lăuda PSD-ul. Cerera a fost respinsă de instanță, dar ideea a fost preluată din zbor de avocatul lui Dragnea, care a cerut recuzarea Simonei Encean, însă, în mod bizar, pe același motiv: faptul că soțul acesteia afișează public o atitudine pro-PSD, partid condus chiar de clientul pe îl reprezintă.

Planul apărării este simplu. Dacă cererea de recuzare este aprobată, procesul se va relua de la zero. În plus, Dragnea mai are un motiv întemeiat pentru a trage de timp. La 1 iunie, un alt judecător din completul de 5 de la Înalta Curte, Luciana Mera, urmează să se pensioneze. Și în acest caz, procesul se va relua de la zero.

Mai mult, în iulie începe vacanța judecătorească și va ține până la sfârșitul lui august, timp în care toate procesele vor fi suspendate.

Astfel, trăgând de timp, Liviu Dragnea se așteaptă la o achitare pe baza prescrierii faptelor de care este acuzat de procurori.

Condamnat de prima instanță

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual,

Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute – preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii mai arată că „în reuşita demersului său infracţional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”.

În 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *