Planul lui Geoană: ziua națională de rugăciune, un președinte atotputernic și politică externă haotică

Mircea Geoană, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Geoană și-a prezentat programul pentru alegerile prezidențiale, iar din primele rânduri se observă ambiția acestuia de a deține toată puterea. Mircea Geoană, fost lider PSD, vine și cu multe idei rupte de realitate, care contrazic principiile democrației.

Președintele atotputernic

Mircea Geoană vrea să pună controlul asupra tuturor sectoarelor importante din economia românească, deși rolul Președintelui este acela de arbitru, potrivit Constituției. Fostul lider PSD vrea să guverneze, nu să arbitreze sau să garanteze respectarea Constituției.

Pentru a-și spori puterile, Geoană apelează la înființarea unor numeroase comisii, controlate de Administrația Prezidențială, pentru a-și impune ideile în domenii importante. Președinția lui Geoană ar fi o președinție a birocrației, cu toți oamenii fideli care vor încerca să preia controlul unor instituții ale statului.

Programul său propune înființarea unor numeroase comisii și echipe, după cum urmează:

  • Comisii Naționale de Integritate și Prevenire a Corupției
  • Biroului pentru Eficacitatea Politicilor Publice
  • Constituirea Echipelor de Misiune, dedicate fiecăreia dintre Angajamentele Naționale, formate din funcționari publici de elită și cei mai buni specialiști din sectorul privat, academic și asociativ. Echipele de Misiune vor avea ca sarcină să urmărească permanent stadiul îndeplinirii Angajamentelor și a Contractului de guvernare. Președintele va participa, cel puțin trimestrial, la o ședință de Guvern dedicată analizării stadiului implementării deciziilor asumate.
  • Instituirea unui mecanism independent de verificare a competențelor celor propuși în funcțiile importante
  • Lansarea Comisiei George Emil Palade
  • Înființarea Consiliului pentru Afaceri Europene.
  • Revenirea ICR sub coordonarea președinției și lansarea Consiliul Strategic pentru Promovarea României
  • Lansarea Casei România și a Portalului O Singură Națiune

Controlul asupra sectorului energetic

Mircea Geoană vrea mai ales să aibă sub control sectorul energetic din România, unul dintre motoarele economiei românești. Fostul lider PSD își dorește ca securitatea energetică să fie inclusă în strategia de securitate națională, deși sectorul energetic este deja parte din strategie. Probabil Mircea Geoană nu a citit Strategia Națională de Securitate a României.

Fostul lider PSD nu se oprește aici și vrea ca sectorul energetic să fie inclus în CSAT, pentru a putea să-l controleze mult mai ușor. Deja sectorul energetic din România este supus serviciilor secrete, dar cu Geoană ar deveni direct controlat de Președintele României. O astfel de militarizare, și politizare în același timp, nu ar face decât să alunge orice investitor, deși Comisia Europeană ne cere să liberalizăm piața energetică.

„Energia (inclusiv infrastructurile energetice) vor beneficia de o Echipă de Misiune dedicată, cu prezentare periodică în CSAT”, spune Geoană, în programul său.

Geoană, „o provocare pentru securitatea energetică”

Așa cum arăta fostul ambasador SUA, oligarhii din jurul lui Mircea Geoană au mari interese în sectorul energetic. Încă din 2009, SUA îl considera pe Geoană „o provocare pentru securitatea energetică”.

„O eventuală președinție a lui Geoană reprezintă o provocare pentru politica de securitate energetică a SUA și a Europei, deoarece aproape sigur ar încerca să întrerupă susținerea lui Băsescu pentru proiectul gazoductului Nabucco în favoarea South Stream, sponsorizat de Rusia, în care un număr de susținători oligarhi ai lui Geoană au interese directe sau indirecte”, spunea fostul ambasador SUA, în 2009, într-o telegramă către Washington.

Interesul fostului lider PSD pentru sectorul energetic nu trebuie să ne surprindă în 2024. Această ambiție de a controla securitatea energetică prin CSAT demonstrează că Geoană nu a renunțat la oligarhii din jurul său, de care se temeau americanii.

Ziua națională de rugăciune

Mircea Geoană vorbește despre democrație și progresism, dar vrea să impună „o zi națională de rugăciune”. Această idee este o gravă încălcare a principiilor democratice, mai ales că România ar trebui să fie stat independent religios. Cu Mircea Geoană, România riscă să ajungă ca statele islamice, care au program de rugăciuni.

„Voi propune Parlamentului României instituirea unei Zile Naționale de Rugăciune, Recunoștință și Reconciliere de Sfântul Andrei, Ocrotitorul României”, scrie Geoană în programul său electoral.

România nu are nicio religie națională, dar Mircea Geoană pare că vrea să impună una. Ideea fostului lider PSD pare desprinsă de la legionarii români din urmă cu un secol. Biserica Ortodoxă a fost implicată în politică și în timpul regimului comunist, iar despre Patriarhul Daniel există suspiciuni că a colaborat cu Securitatea. Implicarea bisericii în politica românească e o gravă abatere de la democrație. România lui Geoană ar fi un stat primitiv, care se întoarce sub influența bisericii și rugăciunii.

Idei furate de la alții

Mircea Geoană se afirmă și cu mai multe idei furate de la alții sau proiecte care sunt deja implementate.

Mircea Geoană le promite românilor noi locuințe, mai ales pentru tineri. Ideea pare furată de la George Simion, care vinde deja case la 35.000 de euro, deși nu au fost și nici nu vor fi construite. Președintele României nu are absolut niciun rol în astfel de programe de locuințe, ci este responsabilitatea Guvernului și a autorităților locale. Iar creditele pentru case există deja de mai mulți ani, însă Geoană pare că nu a aflat.

„Voi promova un program de subvenționare a creditului sau chiriei pentru tinerii cu venituri modeste”, spune candidatul.

Când e vorba de căminele pentru studenți, Geoană doar promite că va acorda „o atenție specială”, de parcă aceasta va fi suficientă pentru a îmbunătății condițiile din cămine.

Mircea Geoană vorbește despre economie circulară, dar dă exemplu reîmpădurirea României:

„Vom stimula, de asemenea, economia circulară pentru a crește sustenabilitatea. Reîmpădurirea României este o prioritate, ținta fiind de a reveni până la nivelul de 33% din teritoriu la care ne situam acum câțiva ani, adică cel puțin 70 milioane de pomi nou plantați pe an”.

Reîmpădurirea României are loc chiar în prezent, cu bani din PNRR și de la bugetul statului. România s-a angajat, în fața Comisiei Europene, să planteze noi copaci în mai multe zone din țară. Fostul secretar general adjunct al NATO arată că este rupt de realitatea din România și nu a ținut pasul cu toate schimbările din țară.

Politică externă haotică

Politica externă a lui Geoană este haotică. Acesta vrea fortificarea relațiilor cu Polonia și Cehia, deși nu există legături strânse. În afară de colaborarea din NATO și UE, România nu are foarte multe lucruri în comun cu cele două țări. De altfel, între România și Polonia-Cehia sunt alte două țări: Ungaria și Slovacia. Intrarea României în Grupul Visegrad este imposibilă, deoarece Ungaria ne-a refuzat mereu.

Geoană vrea ca România să adere și la „Triunghiul Weimar”, format din Germania, Franța și Polonia, dar din nou demonstrează că nu știe geografie. Deși a fost ministru de externe, Mircea Geoană pare că nu a învățat rolul geografiei în politica externă. Anumite alianțe între state, precum Visegrad și Weimar, sunt stabilite tocmai pe baza unor frontiere comune, iar România e foarte departe de acestea. Triunghiul Weimar are mai ales colaborări miltiari, fiind angajat în apărarea Europei.

„România are relații apropiate cu toate cele trei țări (n.r. din Triunghiul Weimar), iar în contextul evoluțiilor de securitate din zonă includerea noastră în acest format ar putea crea o nouă axă de influență Est-Vest și Nord-Sud în Europa”, spune Geoană despre triunghiul Weimar.

Mircea Geoană ignoră complet problema Balcanilor de Vest, cu care România are frontieră comună și chiar legături culturale și istorice. Nu menționează nicio țară extra-UE din Balcanii de Vest și nu spune nimic despre celelalte frontiere ale României. Totodată, Geoană nu menționează deloc Rusia în programul său și nu spune nimic despre China, principalul partener economic al UE. Rusia și China nu pot fi evitate în nicio discuție despre politica externă a României, pentru că prima se apropie de frontiera noastră, iar China este importantă pentru economie și tehnologie.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: