Skip to content
Politică

Planul lui Ponta de testare în masă a românilor: Faptul că România nu testează este explicația proastei gestionări a pandemiei

Inquam Photo / George Calin
" "

Contactat de PS News, Victor Ponta, președintele PRO România, a prezentat pașii pe care îi va urma în realizarea proiectului său de testare gratuită a tuturor românilor.

„Primul pas în acest proiect este acela de a deconta toate testele făcute în privat, pentru că acum, România, spre deosebire de alte țări, nu decontează testele din privat. Al doilea pas este extinderea sistemului de testare de la teste PCR, care sunt mai puține, mai greu de făcut, dar rămân cele mai sigure, și la testele rapide antigen, pe care le folosește toată lumea. În al treilea rând, să ne organizăm așa cum s-a organizat Slovacia și, într-o perioadă de o lună, spre exemplu, patru weekend-uri la rând, să testăm câteva milioane de români.

" "
" "

De asemenea, să dăm dreptul autorităților locale, instituțiilor publice și private, în special școli și primării, să achiziționeze și să testeze săptămânal personalul didactic, în așa fel încât să putem să deschidem școlile. Acesta este programul nostru național de testare”, spune președintele PRO România.

Victor Ponta susține, de asemenea, că toți românii vor avea acces la acest program, iar costurile vor fi suportate din bugetul de stat și din programele Comisiei Europene.

„Costul unui pacient la ATI este de câteva mii de euro pe săptămână. În momentul în care testezi, ai mult mai puțini pacienți în ATI și în tratament. Categoric, cheltuielile acestui program se suportă din buget și din programele Comisiei Europene care ne pun la dispoziție teste în mod gratuit, iar aceasta este ce mai bună achiziție posibilă.

Va avea acces toată lumea la testare. Noi mergem pe ideea că trebuie testat cât mai mult. Faptul că România nu testează este explicația proastei gestionări. Nu se testează și nu se vaccinează cu forța, dar eu și familia mea de exemplu, când va apărea vaccinul, vom merge să ne vaccinăm. Nu cu forța, nu obligatoriu, dar în acest moment foarte mulți români vor să se testeze și ori nu sunt primiți pe baza definiției de caz sau pentru că nu este loc la testare în sistemul public, iar în sistemul privat, la costurile actuale, foarte puține persoane își permit, iar comercializarea în farmacii a testelor rapide antigen s-a interzis în urmă cu trei zile, ceea ce e foarte rău și împotriva recomandărilor internaționale.

Proiectul este public. Dacă cei din Guvern vor să-l ia și să-l pună în practică de mâine m-aș bucura, n-ar fi nicio supărare. Am depus un proiect de lege legat de proiectul național de testare și de decontare, însă legea a fost blocată și de PSD și de PNL, că ei sunt împreună în general și nu a reușit să fie adoptat”, a completat președintele PRO România.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *