Skip to content
Politică

Planul PNL în disputa privind pensiile speciale pentru parlamentari. Ce soluție au găsit liberalii

Inquam Photos/Octav Ganea

Partidul Național Liberal (PNL) a găsit soluția în disputa privind pensiile speciale pentru parlamentari. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PNL intenționează să redeschidă dezbaterile pe un proiect de lege iniţiat de liberalul Florin Roman, prin care are loc eliminarea pensiilor de serviciu pentru parlamentari.

Subiectul pensiilor speciale pentru parlamentari a fost readus în discuție cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri, când Marcel Ciolacu a anunțat că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. Mai mult, el a amintit că același gest l-a făcut și în urmă cu patru ani, din același motiv. Pe modelul PSD, toți parlamentarii USR își vor prezenta astăzi demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale. Acestea însă ar urma să devină efective tot în decembrie, înainte de expirarea mandatului actualei legislaturi.

Amintim că pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Legea a picat însă la Curtea Constituțională, pe motiv că afectează independența justiției. Ulterior, la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie, PSD, PNL, USR, UDMR și PMP au anunțat că vor și susțin impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Cele cinci partide parlamentare au anunțat că au depus proiecte de lege în acest sens. După PSD, USR a anunțat pe 1 aprilie că a depus o inițiativă legislativă (deși are un proiect deja care impozitează progresiv) pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare faţă de pensia contributivă.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei.

În aceeași zi, la o diferență de câteva ore, liderii de grup ai PNL, Daniel Fenechiu (Senat) și Florin Roman (Camera Deputaților), au anunțat public că au depus amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

Pe 17 iunie, Camera Deputaților a votat impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională, care a amânat însă pronuntarea pentru data de 8 decembrie. Ulterior, legea a fost contestată de Curtea Supremă, care a susținut că noua „taxă” nu doar că este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit „deghizat”, dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%. „În aceste condiţii, prin cuantumul ridicat, măsura instituirii taxei reprezintă o adevărată confiscare şi este de natură a afecta însăşi substanţa dreptului. Opţiunea promovată prin legea în discuţie reprezintă un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substanţei dreptului la pensie”, se afirmă în sesizare.

Aproape 10.000 de persoane primesc pensii speciale. Cât câștigă foștii magistrați și parlamentari

La finele lui 2019, existau 9.359 de beneficiari civili de pensii speciale, cu 175 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Casei Naționale de Pensii Publice. Dintre ei, 3.878 sunt foști magistrați. Aici se înregistrează cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. 840 sunt foști membri ai Corpului diplomatic şi consularal României. Pensia medie – de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.

792 sunt beneficiari ai Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat). 1.440 de pensionari sunt beneficiari ai Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. În cazul lor, pensia medie se ridică la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat. De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat. Alți peste 170.000 de beneficiari de pensii speciale sunt foști militari, polițiști și angajați din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *