Skip to content
Politică

Planul PSD în caz că Tudorel Toader nu-și dă demisia

Inquam Photos / Octav Ganea

Tudorel Toader se lasă greu dus de la şefia Ministerului Justiţiei. După discuţia pe care a avut-o joi dimineaţă cu premierul, Tudorel Toader şi-a luat un răgaz de câteva ore pentru a decide dacă demisionează sau nu. Promite că va da un răspuns până la finalul acestei zilei. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a trimis deja la Cotroceni cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei. Mingea este acum la preşedintele Klaus Iohannis, care este aşteptat să semneze revocarea din funcţie a lui Tudorel Toader. Dacă şeful statului refuză, liderii PSD au pregătit un plan de rezervă: retructurarea Guvernului.

Social-democrații își doresc demisia lui Tudorel Toader, pentru că așa președintele Klaus Iohannis este obligat prin lege să răspundă într-un anumit termen, adică în 45 de zile cel mult. Dacă nu există această demisie a lui Tudorel Toader, atunci decretul premierului trimis către Palatul Cotroceni nu îi impune președintelui un termen până când să ia o decizie. Mai mult decât atât, are dreptul președintele să refuze – o singură dată – propunerea pentru un minister venită din partea Guvernului, pe bază de oportunitate. Pe baza unor probleme de legalitate, însă, președintele poate să refuze de mai multe ori. Sunt decizii ale Curții Constituționale. De aceea, social-democrații și-au făcut un plan B, adică restructurarea Guvernului.

Au discutat deja, mobilizează parlamentarii pentru ca săptămâna viitoare Guvernul să fie restructurat în Parlament.

Calendarul ar fi deja stabilit. Luni, o ședință a coaliției, poate și o ședință în format restrâns a social-democraților.

Marți, premierul Viorica Dăncilă trimite o scrisoare către Parlament prin care să anunțe Legislativul să vrea restructurarea Guvernului. O schimbare ar putea să fie la Secretariatul General al Guvernului, care ar urma să devină un minister fără portofoliu.

Miercuri ar urma să fie ziua Z: în prima parte a zilei miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate, iar în a doua parte a zilei să aibă loc votul decisiv.

Astfel și-au făcut calculele social-democrații, deși nu erau foarte hotărâți cu această carte a restructurării. Ei spun că au în acest moment majoritate de 240 de voturi și au nevoie de 233. Nu se bazează pe sprijinul celor 30 de parlamentari de la UDMR de această dată, dar social-democrații sunt convinși că îi vor avea alături pe cei de la ALDE și că mai obțin 10 voturi și din partea neafiliaților și de la minorități, scrie digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *