Skip to content
Politică

Planul REPowerEU din care România va primi 1,39 miliarde de euro a fost adoptat în plenul PE. Siegfried Mureşan anunţă când ar urma să ajungă banii

Facebook

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat joi că poziţia Parlamentului European privind Planul REPowerEU de reducere a dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate în plenul Parlamentului, rezultatul votului fiind de 471 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” şi 53 abţineri. Potrivit eurodeputatului, România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică, reducerea dependenţei de importurile de gaz din Federaţia Rusă, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi investiţii în surse de energie regenerabilă.

Intrăm în linie dreaptă pentru intrarea în vigoare a planului european de depăşire a crizei energetice. Planul REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale statelor membre şi va fi dedicat investiţiilor în domeniul energetic. România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică, reducerea dependenţei de importurile de gaz din Federaţia Rusă, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi investiţii în surse de energie regenerabilă”, spune Siegfried Mureşan, citat de news.ro.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care ţara noastră le primeşte deja pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi Planul REPowerEU.

Parlamentul European cere, în poziţia adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanţare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană şi Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare, menţionează el. De asemenea, poziţia Parlamentului prevede finanţarea cu caracter retroactiv a investiţiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina.

Poziţia Parlamentului European cuprinde şi prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă să aibă doar 30 de zile la dispoziţie pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenţia lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenţionează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

Pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece ţara noastră deja şi-a anunţat intenţia de a accesa toate creditele şi, dacă vor rămâne bani nealocaţi din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiţii foarte bune pentru investiţii în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european

Siegfried Mureşan după votul din plenul Parlamentului European. Parlamentul mai solicită ca, în toate statele membre, acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităţilor locale şi regionale. Ultimul pas pentru adoptarea Planului REPowerEU îl constituie negocierile finale între Parlament şi Consiliu.

Obiectivul nostru e să ajungem la un acord pentru adoptarea Planului până la finalul anului. Vreau să ajutăm cât mai repede oamenii, întreprinderile şi regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina. De aceea, este esenţial să adoptăm Planul REPowerEU cât mai repede, până la finalul acestui an, iar banii să ajungă acolo unde este nevoie”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Planul REPowerEU vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *