Apar noi informaţii despre dosarul privind tezaurul dacic, furat din muzeul din Olanda. Conform rechizitoriului, procurorii olandezi spun că probele indică în mod clar că tezaurul nu a fost topit.
„Este evident că primul obiectiv, recuperarea obiectelor de artă, nu a fost încă atins.
Din cercetări reiese că suspecții principali dețin informații despre locul unde se află comorile sau ce s-a întâmplat cu ele”, se arată în rechizitoriu.
Conform procurorilor, intenția hoţilor era de la bun început să vândă comorile după furt. Se crede că acestea nu au fost topite și că suspecții, în special cel de 26 de ani, le mai dețin.
În anchetă, olandezii au folosit inclusiv investigatori sub acoperire. Polițiștii sub acoperire s-au prezentat drept colecționari de artă, au intrat în contact cu fratele unuia dintre suspecți, surprins anterior de camerele de supraveghere ale Muzeului Drents. I-au promis acestuia 500.000 de euro și i-au oferit un telefon mobil pentru a păstra legătura. Ulterior, bărbatului i-au mai fost oferiți 5.000 de euro pentru a furniza mai multe informații.
El ar fi declarat că obiectele există și nu au fost topite, însă nu cunoaște locația exactă. Potrivit surselor olandeze, anchetatorii au mai oferit ulterior 400.000 de euro în încercarea de a recupera tezaurul, însă suspectul ar fi refuzat, considerând suma prea mică.
Astfel, suspiciunea procurorilor este în continuare că tezaurul românesc nu a fost topit.
Clubul moto Hardliners, înființat în Olanda în 2019 în penitenciar de foşti lideri ai Hells Angels (organizație criminală interzisă de instanță), ar fi implicat în jaful tezaurului dacic de la Muzeul Drents, scria în urmă cu două luni RTL Nieuws. Potrivit surselor implicate în anchetă, membri ai bandei i-ar fi recrutat pe hoți. Aceleași surse susțin că jaful ar fi fost comis la comanda lumii interlope românești.
Furtul a fost comis în ianuarie, când hoţii înarmaţi cu exploziv au intrat în Muzeul Drents şi au spart vitrinele pentru a fura coiful de aur de la Coțofenești şi trei brăţări din aur. Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeului Naţional de Artă a României (MNIR). Directorul instituţiei a fost demis imediat pentru decizia sa de a împrumuta aceste artefacte.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News