Skip to content
Politică

Planuri pentru viitorul Guvern: ce ministere importante țintește USRPLUS și condiția nenegociabilă impusă de PMP liberalilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Se fac calcule febrile privind viitorul Guvern, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. O cooptare a USRPLUS în viitorul Guvern stârnește reacții contradictorii în Partidul Național Liberal (PNL). Atacurile venite din partea liderilor alianței i-au făcut pe unii liberali să se răzgândească în privința unei colaborări cu cei de la USRPLUS.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că în PNL s-au format două tabere: unii care ar prefera un guvern monocolor, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, și alții care insistă pentru o guvernare alături de USR-PLUS, care să ofere o majoritate stabilă în Parlament.

Ce ministere țintesc USR-iștii

De cealaltă parte, USR condiționează intrarea la guvernare alături de liberali: vor face pare din viitorul Guvern doar dacă PMP nu va fi inclus. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că cei de la USR acceptă inclusiv UDMR și minoritățile în viitorul Guvern, doar să nu fie inclus și partidul lui Eugen Tomac. În acest caz, liberalii au de ales, fie să facă o guvernare cu o majoritate confortabilă alături de cei de la USRPLUS, UDMR și minoritățile, fie să aibă un Guvern, cel mai probabil minoritar, alături de cei de la PMP.

Nici UDMR-iștii nu ar intra alături de PMP în Guvern decât în condiții extraordinare, având în vedere ieșirile publice ale președintelui Traian Băsescu la adresa maghiarilor din ultimii ani.

Așadar, în cazul unui Guvern PNL-USRPLUS și UDMR, cei de la USR pun condiții clare. Surse politice susțin că USR-iștii vor în mod obligatoriu Ministerul Justiției și cel de Interne, condiție care îi face extrem de suspicioși pe liberali, întrucât prin cele două ministere se vor putea controla dosarele penale. Alte ministere dorite de cei de la USR, unde există anumite interese, sunt Ministerul Sănătății, al Educației, Fonduri Europene, Ministerul Mediului și cel al Transporturilor.

La Ministerul Sănătății useriștii vor să îl impună pe fostul ministru Vlad Voiculescu, Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie preluat de echipa Barna-Ghinea, iar Ministerul Educației ar urma să fie controlat de echipa USR de la București condusă de Claudiu Năsui prin candidatul la Senat, Ștefan Pălărie, implicat în afaceri cu școli private. Președintele USR, Dan Barna, își dorește președinția Camerei Deputaților și o funcție de vicepremier pentru Cătălin Drulă sau Claudiu Năsui, cu atribuții pe zona economică sau a transporturilor.

Și Dacian Cioloș, președintele PLUS, vrea un fotoliu confortabil în viitoarea guvernare. Liderul PLUS își dorește Ministerul Mediului, care va intra cu siguranță în portofoliul celor de la USRPLUS.

Condiția impusă de PMP

Având în vedere condițiile exagerate impuse de cei de la USRPLUS, tot mai multe voci liberale ar prefera un guvern minoritar PNL, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale. Lideri ca Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, şi Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, au afirmat public că sunt în favoarea unei colaborări cu PMP şi UDMR, în detrimentul unei guvernări cu USR-PLUS. De cealaltă parte, partidul lui Eugen Tomac vizează ca liberalii să își asume toate ministerele importante, iar PMP să preia un departament pentru relația cu diaspora, o condiție nenegociabilă a celor de la PMP pentru intra la guvernare, plus ale poziții guvernamentale pentru PMP-iști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *