Skip to content
Politică

Planurile Gabrielei Firea, sub lupa Consiliului Concurenței? EXCLUSIV

observator.tv

Citiți în cele ce urmează despre o situație ce ar putea deveni problematică la nivelul Primăriei Capitalei: mai precis, despre cum planurile edilului general Gabriela Firea ar putea intra în atenția Consiliului Concurenței.

Presa ultimelor săptămâni a scris despre controversatul plan al PSD-istei Gabriela Firea de a înființa în subordinea Primăriei Bucureștilor o serie de firme care să presteze servicii de utilități publice, rațiunea fiind aceea de a se diminua costurile contractelor care până acum erau atribuite unor societăți comerciale private.

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă luni după-amiază cu președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în dorința de a ne lămuri dacă planurile edilului-șef intră sau nu în contradicție cu legislația din domeniu.

Concret, întrebat dacă, odată materializată, inițiativa Gabrielei Firea ar putea constitui o practică neconcurențială, Bogdan Chirițoiu a răspuns: „E cam mult spus: «practică neconcurențială». Evident că Primăria Capitalei – ca orice instituție a statului – poate să-și creeze companii, dar trebuie să aibă grijă la două lucruri”.

„Unu: ca acele companii să aibă o șansă rezonabilă de a fi profitabile (pentru că altfel capitalul investit acolo ar fi văzut ca ajutor de stat) și doi: companiile acelea nu trebuie să fie privilegiate privind accesul la contractele cu primăria. Deci dacă ele câștigă licitații ca oricine altcineva, bravo lor!” a enumerat Chirițoiu cele două condiții necesare.

Chestionat dacă aceste societăți ale Primăriei Municipiului București ar putea reprezenta niște firme care urmăresc obținerea unui monopol pe serviciile municipalității, șeful autorității de concurență a atras atenția că „ele trebuie să respecte regulile de achiziții publice”.

„Concesiunile sau achizițiile de servicii către primărie se fac prin licitație. Există și posibilitatea de a nu face licitație, ci de a încredința direct companiei proprii, dar tot trebuie niște criterii îndeplinite, trebuie să ne asigurăm că prețul ăla nu este excesiv… Dacă prețul nu rezultă din licitație, el trebuie verificat în mod normal de noi și de ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice)”, a încheiat Bogdan Chirițoiu.

1 comentariu la “Planurile Gabrielei Firea, sub lupa Consiliului Concurenței? EXCLUSIV

  1. Multi primari o dau in bara pentru ca habar nu au de legea si procedurile privind „achizitiile publice” sau au consilieri incompetenti sau… de ce nu, rauvoitori intentionati. Respectivii sunt victime sigure DNA sau tinta DNA. E o lege, PROSTIA SI DOMNIA, SE PLATESC ! Partea nu proasta ci dureroasa, este: daunele si necazurile, le platim NOI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *