Planurile lui Kim Jong Un pentru 2024: arme nucleare, sateliți spion și drone militare

Sursa foto: Twitter - X

Kim Jong Un avertizează că războiul este o „realitate posibilă”, după ce măsurile SUA și ale aliaților împotriva Phenianului au fost fără precedent în 2023. Liderul nord-coreean promite să majoreze capacitatea nucleară a țării și spune că în 2024 Coreea de Nord va lansa noi sateliți spion și va construi drone militare, informează Sky News.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să lanseze trei noi sateliți spion, să construiască drone militare și să mărească stocul de arme nucleare al țării sale în 2024.

Kim a spus că măsurile SUA și ale aliaților săi împotriva Phenianului au fost fără precedent în 2023, împingând Peninsula Coreeană în pragul războiului nuclear.

Potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea (KCNA), el a declarat: „Situația gravă ne cere să accelerăm lucrările pentru a dobândi capacități copleșitoare de răspuns la război și o pregătire militară completă și perfectă pentru a suprima orice tip de provocări din partea inamicilor dintr-o lovitură”.

El a făcut remarcile în timpul unei reuniuni de cinci zile a Partidului Muncitorilor, aflat la guvernare, pentru a stabili obiectivele statului pentru anul viitor, care s-a încheiat sâmbătă.

Kim vrea mai mulți sateliți spion

Kim a anunțat planurile de a lansa încă trei sateliți spion în 2024, după ce țara a pus pe orbită primul său satelit de recunoaștere în noiembrie.

El a ordonat, de asemenea, statului să continue lucrările pentru fabricarea mai multor arme nucleare și dezvoltarea diferitelor tipuri de echipamente de luptă fără pilot, cum ar fi drone militare și dispozitive puternice de război electronic, a transmis KCNA.

Liderul nord-coreean s-a concentrat pe modernizarea arsenalelor nucleare și de rachete, de când discuțiile cu președintele de atunci al SUA, Donald Trump, au eșuat în 2019 din cauza dezacordurilor cu privire la sancțiunile internaționale împotriva Phenianului.

De anul trecut, Coreea de Nord a testat peste 100 de rachete balistice – dintre care multe erau arme continentale cu capacitate nucleară care ar putea viza SUA, încălcând sancțiunile Națiunilor Unite.

SUA și Coreea de Sud au răspuns extinzându-și exercițiile militare și desfășurând active strategice ale SUA, cum ar fi bombardiere, portavioane și un submarin cu arme nucleare – mișcări condamnate de Coreea de Nord ca repetiții de invazie conduse de SUA.

„Războiul nu e un concept abstract”

Kim a spus că desfășurarea unor astfel de forțe a transformat Coreea de Sud într-o „bază militară avansată și arsenal nuclear” al SUA.

„Dacă ne uităm îndeaproape la acțiunile militare de confruntare ale forțelor inamice… cuvântul „război” a devenit o realitate posibilă și nu un concept abstract”, a adăugat el.

El a spus că nu are de ales decât să construiască relații mai profunde cu alte țări care se opun SUA. Phenianul are legături strânse atât cu China, cât și cu Rusia.

Coreea de Sud condamnă planurile lui Kim

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a condamnat planurile lui Kim de a extinde arsenalul nuclear al Coreei de Nord.

„Dacă Coreea de Nord încearcă să folosească arme nucleare împotriva noastră, vom riposta în mod covârșitor utilizând descurajarea extinsă dramatic întărită a alianței Republicii Coreea de Sud – SUA și a celor trei sisteme de axe, iar regimul Kim Jong Un se va confrunta cu sfârșitul”, au transmis canalele oficiale sud-coreene.

Ministerul de unificare al Coreei de Sud a spus despre remarcile liderului de la Phenian că „este întotdeauna posibilă o provocare suplimentară pentru a evidenția prezența Coreei de Nord înainte de alegerile prezidențiale din SUA”.

„(Coreea de Nord) ar putea să-și mențină poziția dură împotriva SUA și a solidarității antiamericane și anti-imperialiste și, de asemenea, ar putea căuta oportunități de a schimba situația în același timp”, au mai transmis oficialii sud-coreeni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: