Planurile României post-Gabriel Resources pentru Roșia Montană: Explorarea germaniului și turism

Sursa foto: identitatea.ro

Explorarea germaniului, trecut la categoria resurselor metalifere foarte importante economic, și valorificarea prin turism a galeriilor miniere istorice de la Roșia Montană, parte a Patrimoniului UNESCO, sunt planurile României după câștigarea procesului cu canadienii de la Gabriel Resources, relevă datele Profit.ro.

Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a dat câștig de cauză statului român, pe 8 martie, în procedura de arbitraj în care Gabriel Resources îi solicita despăgubiri de miliarde de dolari.

La Roșia Montană, amplasamentul fostului proiect minier aurifer pentru blocarea căruia România a fost ținută timp de 9 ani într-o procedură de arbitraj internațional, la care a avut în cele din urmă câștig de cauză, se găsesc și resurse de germaniu, un metal aflat pe lista UE a materiilor prime critice, utilizat în industria optică, electronică, a semiconductorilor și a polimerilor.

Resurse de germaniu se găsesc în România la Roșia Montană, Baia de Arieș, Zlatna, Bucium și Barza.

Germaniul este trecut la categoria resurselor metalifere economic foarte importante, cu rezerve geologice necunoscute și cu un potențial moderat.

″(Germaniul se găsește – n.r.) în zăcămitele de blendă, dar și în alte sulfuri minerale. În wurțit, germaniul poate ajunge și la 0,3%. Germaniul se valorifică din subprodusele prelucrării concentratelor de zinc, blendă, dar se regăsește și în concentratele de calcopirită″, indică un draft guvernamental analizat de Profit.ro.

Mai este menționată și valorificarea prin turism a galeriilor miniere istorice de la Roșia Montană, parte a Patrimoniului UNESCO.

″Muzeul Mineritului, aflat în apropierea fostei exploatări miniere, este un punct de atracție pentru turiști, dornici să viziteze fostele Galerii Romane de la Roșia Montană, localitate minieră veche de mai bine de 2.000 de ani. Aici au fost săpate tuneluri lungi de zeci de kilometri, care adăpostesc unelte pentru minerit, așa numitele „șteampuri“, care erau niște construcții folosite pentru separarea aurului de piatră. Galeriile erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri“.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: