Din apă și mâncare, ingerăm în prezent echivalentul în plastic al unui card de credit în fiecare săptămână. Micro și nano plasticele sunt acum din ce în ce mai prezente în viața noastră de zi cu zi: numeroase studii demonstrează prezența particulelor de micro și nano plastic de-a lungul întregului lanț alimentar, potrivit Rador Radio România.
Au fost găsite în pește, carne, fructe și legume (merele și morcovii sunt cele mai contaminate), miere, zahăr, sare și bere.
„Se estimează că putem ingera de la 0,1 până la 5 grame de bucăți invizibile de plastic pe săptămână, un conținut aproape egal cu cel al unui card de credit”, a afirmat dr. Daniela Gaglio, director științific al Departamentului de Metabolomică de la Institutului de Bioimagini și Fiziologie Moleculară (IBFM) din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia (CNR).
Echipa de cercetători coordonată de Daniela Gaglio a demonstrat experimental că celulele supuse expunerii acute și cronice la particulele de polistiren prezintă o alterare a metabolismului și o creștere a stresului oxidativ. Prin cercetările sale, CNR a evidențiat, așadar, posibilul efect pe care aceste micro și nanoparticule îl pot avea asupra sănătății.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News