Skip to content
Economie Societate

Plata datoriilor către ANAF din contul bancar printr-o aplicație? Finanțele, cu fonduri UE, vor lansa o aplicație și vor moderniza site-ul propriu

b1.ro

Ministerul Finanțelor a accesat fonduri UE pentru un proiect de modernizare a mecanismelor site-urilor ANAF și Finanțelor, astfel încât să permită dezvoltarea de aplicații, preponderent de către terți, cu acces securizat la informațiile contribuabililor din Spațiul Privat Virtual (SPV), potrivit informațiilor Profit.ro. Oportunitățile sunt foarte multe, dar, de exemplu, o aplicație dezvoltată pe aceste baze va putea să extragă din SPV date despre datorii și termene de plată, să verifice disponibilul din contul bancar al utilizatorului și să genereze ordine de plată. Finanțele intenționează să își lanseze propria aplicație, dar aceasta va fi mai mult cu titlu de exemplu, obiectivul noilor mecanisme fiind să dea posibilitatea pieței să dezvolte, în condiții de securitate, servicii pentru plătitorii de taxe și impozite. În cazul băncilor, noile servicii ar putea fi furnizate, probabil, prin actualele aplicații de internet banking. Spațiul Privat Virtual este un serviciu pus la dispoziție de ANAF firmelor și populației, prin intermediul căruia Fiscul poate transmite dar și poate primi documente, inclusiv declarații fiscale. Sistemul IT al Ministerului Finanțelor, ANAF și altor structuri subordonate ministerului este administrat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), potrivit Profit.ro.

Ministerul intenționează să asigure platforma necesară, dar în ce privește dezvoltarea de aplicații pentru utilizatori, va lăsa mai mult „piața să se manifeste”. Având în vedere, însă, tipul de informații care vor fi accesate de aceste aplicații, cum sunt conturile bancare sau informații fiscale ale utilizatorilor, condițiile de securitate vor fi stricte. „Va permite dezvoltarea unor aplicații care să poată accesa nu doar site-ul nostru, ci să combine informații de pe mai multe site-uri. Accesează ANAF și ia informații, de exemplu, despre datorii, iar utilizatorul SPV are și un serviciu bancar, astfel că aplicația intră în serviciul bancar, se uita la disponibilul din cont și lasă pe om să decidă dacă plătește, cât plătește, de la 1, 2, 3 sau 4 banci. Este o idee de dezvoltare”, afirmă surse Profit.ro. Proiectul Ministerului Finanțelor a fost depus și admis în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Finanțarea este acordată pentru modernizarea portalului ANAF și a celui al Ministerului Finanțelor „pentru asigurarea unei înalte disponibilități a serviciilor electronice disponibile în SPV, accesibilitatea prin dispozitivele mobile a serviciilor electronice disponibile în SPV„, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Problemele sistemului informatic al ANAF Sistemul informatic al ANAF este vechi și încărcat la limită, iar de foarte multe ori, mai ales anul acesta, a cedat, serviciile online ale agenției fiind indisponibile. Menținerea în funcțiune și reparațiile în situații de criză sunt destul de dificile pentru angajații CNIF, în contextul în care pentru multe echipamente nu se ma produc piese de schimb, iar o parte mare din software-ul utilizat nu mai are de mult timp suport din partea dezvoltatorilor. Un program de modernizare a sistemului informatic al ANAF, cu bani împrumutatți de la Banca Mondială și alocați după un program foarte bine stabilit, a eșuat din cauza autorităților responsabile de proiect care nu și-au făcut treaba. Rezolvarea acestei situații ar putea veni abia anul următor, când ar urma să fie alocate fonduri pentru o modernizare de amploare mai mare a structurii informatice a ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *