Skip to content
" "
Economie

Platforma IMGB, unul dintre coloşii industriali ai României, închisă definitiv. Sute de persoane rămân fără locuri de muncă

facebook

După mai bine de 50 de ani de funcţiune, una dintre cele mai mari platforme industriale de maşini grele îşi va închide definitiv porţile. Decizia a fost deja luată de coreenii de la Doosan, cei care au cumpărat platforma în 2006 de la grupul norvegian Kvaerner-British.

Ion Anton, preşedintele Federaţiei Sindicale Metal, a declarat că decizia de închidere a fost luată deşi toate secţiile ar fi putut funcţiona la cote maxime şi erau comenzi.

" "

Toate secţiile au mers foarte bine. Şi Oţelăria, Forja, Turnătoria, Prelucrări mecanice şi Prelucrări la cald. Coreenii au refuzat pur şi simplu toate comenzile, susţinând că sunt neprofitabile. Se vrea închiderea platformei şi demolarea tuturor secţiilor care se află pe cele peste 40-46 de hectare, din totalul de 70 de hectare cât are întreaga platformă.

Din câte ştiu vor pleca şi italienii de la Walter Tosto Bucureşti, producător de echipamente de mari dimensiuni pentru industria nucleară şi energetică, care şi ei deţin circa 20 de hectare. Dar se vor muta la noua lor fabrică din Olteniţa. Mai sunt câţiva producători mici, dar nu vor rezista. Vorbim deja de aproape toată suprafaţa de teren.

Miza e foarte mare. Se pare că ar fi interese imobiliare la mijloc. E spaţiu suficient şi pentru un mega mall şi pentru folosirea spaţiillor în alte scopuri. Se poate face şi un complex rezidenţial”, a declarat Anton pentru „Adevărul”.

Coreenii n-au retehnologizat nimic. Noi folosim aceleaşi utilaje ca pe timpul lui Ceauşescu. Şi nu suntem supăraţi pentru că nu vor să ne dea plăţi compensatorii, ci pentru că se închide o uzină de tradiţie din România. Vor să radă toate halele, să rămână doar terenurile”, a adăugat Anton.

Ce se întâmplă cu cei 400 de angajați

IMGB oferea locuri de muncă pentru 13000 de salariaţi în 1989 fiind una dintre gloriile industriale ale sistemului comunist. Concernul industrial sud-coreean Doosan a decis prin Consiliului de Administraţie suspendarea producţiei astfel că aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă în perioada imediat următoare.

 Angajaţii Companiei Doosan IMGB au fost anunţaţi, prin decizia Consiliului de Administraţie, de închiderea operaţională a societăţii şi începerea concedierilor colective a 96% dintre angajaţi. Aceasta decizie pare a fi plănuită, deoarece nu a existat nicio acţiune de reabilitare prin măsuri concrete care să vizeze eliminarea pierderilor financiare.

Revolta dar şi nedumerirea salariaţilor este una semnificativă deoarece compania înregistra comenzi, beneficiază de echipamente de producţie extrem de complexe care sunt capabile să producă piese finite (forjate şi turnate) din oţel carbon şi oteluri înalt aliate între 10-200 tone.

Produsele realizate aveau ca destinaţie industria navală, petrochimică, hidroenergetică, nucleară sau minieră astfel că nevoia acoperită de companie este una diversă şi nu în ultimul rând de maximă importanţă pentru economia românească şi pentru mixul economic românesc. Mai mult decât atât, compania era orientată către export astfel că aceasta  exporta către pieţe precum China, India, Vestul Europei, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud sau Statele Unite”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicale Metal.

" "
" "

14 comentarii la “Platforma IMGB, unul dintre coloşii industriali ai României, închisă definitiv. Sute de persoane rămân fără locuri de muncă

 1. Pe mine mă lasă rece comentariul liderului de la Sindicatul Metal , la fel și modul în care a acționat Sindicatul din DIMGB. Nu-i mai spun numele caci numai de solidaratate nu putem vorbi. Coreenii nu au vrut de la început sa accepte comenzi, o spun în cunoștință de cauză, urmărind numai sa preia prin tot felul de tertipuri idei și solții tehnologice din IMGB. Au pus șefi, cu câteva excepții la Oțelarie, Forja, Turnatorie, Engineering persoane ne profisioniste, iar cele capabile enumerate mai sus nu erau ascultate. La fel nu conta , pentru ei noțiunea de sistem al calității și calitate. Important era sa cumperi materiale cat mai ieftin si de o calitate indoielnica desi in urma auditurilor, rapoartele aratau ca furnizorii si materialele furnizate de catre acestia nu indeplineau cerintele. Forțau pur și simplu sa utilizam materiale achiziționate, chiar dacă erau neconforme și mai rău impuneau modificari tehnologice in afara parametrilor tehnologice prescrisi de către tehnologi. Ex. Turnatorie, tratamente termice, monitorizare procese tehnologice, etc. A scrie acum ce vor face coreenii mi se pare o lipsa de bun simt. Nu mă aștept de la stat sa facă ceva. Voi sindicatele de ce nu va implicați și sa actionti: Sa preluati fabrica. Sa negociati pretul preluarii si sa le faceti passport de plrcare. Așa văd eu lucrurile.

 2. Nu mai am cuvinte de oare ce am lucrat și făcea fata la comenzile care se făcea acum, nu se mai face nimic, pentru salariile de mizerie, De aceia au dat la faliment

 3. Frati romăni,trebuie salvat măcar fanionul economiei romănesti si daca nu propun ca IMGB sa devină muzeul economiei romănesti !!!

 4. Fabrica a fost strategică pentru economia națională românească. Aici ar fi trebuit să se uite cu atentie clasa politică, însă dezamăgirea mare mi o provoacă lipsa de implicare a SERVICIILOR in protejarea intereselor naționale fie ele si economice!!

 5. Asta se intampla din 90 incoace! Si cu toate acestea toti vor privatizare ! Cata prostie in tara asta ! Evident ca si ce ramane la stat este capusat si ajunge in faliment din cauza hotilor! Asta pt ca nu ies oamneii in strada sa le sparga capetele ! PT CA SUNT MANIPULATI CU ANTICOMUNISME LA CARE PUN BOTUL de 30 DE ANI !!!

 6. Asa e Viorel! Cu cat mai anticomunist, cu atat mai bine! Comunistii n-au reusit sa supravietuiasca, tocmai fiindca luam in ras doctrina lor. Acum luam in serios tot ce vine din vest. Si stim ce vine de acolo, de 30 ani! Furtul avutiei nationale! Razand inchidem fabricile, „mormane de fiare vechi” cum spunea un fost prim-ministru. Bine ca altii produc in vest in fabrici jalnice. Va spune unul care a trait multa vreme acolo. Jos dictatura! Traiasca libertatea!

 7. Le a trebuit talharilor 20 de ani, dar au reusit sa distruga si IMGB….FELICITARI PETRE ROMAN…CALAUL PIONIER AL INDUSTRIEI ROMANIEI….IATA CA N FINAL PRONOSTICUL TAU DIN 1990 S-A ADEVERIT…CE A MAI RAMAS SUNT DOAR MORMANE DE FIER VECHI …SEMNALUL DAT DE TINE AVANDU-L IN SPATE PE ILIESCU A DAT REZULTATELE VRUTE DE VOI…SA FITI RASPLATITI PE LUMEA CEALALTA CU TOATE LACRIMILE SI SUFERINTELE CELOR MULLTI..AM AVUT IN 17,500 DE ANGAJATI IN SUBORDINE…AZI MAI SUNT CATEVA SUTE…SI UZINA ESTE DIN 1799…AU FOST „RASE” SI UZINE MAI VECHII …DE EXEMPLU DIN 1747…DAR CU II PASA?…BUZUNARELE S-AU UMPLUT, VILELE S-AU CONSTRUIT, PUSCARIE NU S-A FACUT FIINDCA AVERILE AU FOST FACUTE DE MATUSI, BUNICE, BUNICI…DAR ACOLO SUS ESTE UN DUMNEZEU LA CARE VETI DA SOCOTAEALA INTR-O ZI…

  1. Domnule ,,academician”,rau stati la capitolul gramatica.In viitor,inainte de postare apelati la o ruda pentru a va face corecturile.

 8. E jale mare cu țărisoara noastră,singuri ne distrugem și devenim groapă de gunoi,a Europei,totul s-a distrus s-a văndut,din cauza ,că nu am stiut să ne alegem conducători,Clasă politică vindută marilor puteri,presă,tv,radioul,au partea lor de vină.Suntem o colonie și în curînd vom dispărea de pe hartă.

 9. Poate greșesc, dar eu știu că primul investitor „strategic” a cumpărat colosul industrial imediat după 1990, cu 500.000 $, patrimoniul achiziționat fiind compus, pe lângă platforma industrială, și din clădirile Casei de Cultură.
  Mai are rost să vă mai spun că respectivul cumpărător și-ar fi scos banii investiți doar din vânzarea celei mai mari prese din țară? Ulterior, a vândut „fierul vechi”, adică dotările metalice (dispozitive, scule, unelte, etc), precum și clădirile Casei de Cultură.
  Are cineva idee că alta ar fi realitatea? Cu siguranță, coreenii au preluat la „enșpea mână”ce-a mai rămas din respectivul complex industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *