Plăţile cash, limitate de la 1 noiembrie. Ce se întâmplă cu românii care nu deţin carduri bancare

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

De miercuri, 1 noiembrie 2023, românii nu vor mai putea să cumpere lucruri scumpe cu bani cash deoarece vor avea loc schimbări semnificative în ceea ce privește plata numerar. De acum, va trebui respectat un anumit plafon, iar cei care încalcă această lege sunt sancționați cu amenzi uriașe.

Plăţile cash vor fi limitate de la 1 noiembrie. Achitarea cu numerar se poate face doar în limita a 1.000 de lei, iar pentru ce depăşeşte această sumă trebuie plătit cu cardul sau prin tranzacţii bancare. De asemenea, între o persoană juridică şi o persoană fizică se pot face încasări şi plăţi în limita a 5.000 lei. Practic, nu putem lăsa 5.000 de lei, bani fizici, în același loc într-o zi. Sumele în numerar aflate în casieria magazinelor nu mai pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, 50.000 lei. Cine nu respectă această regulă, riscă amendă de 25% din suma din casierie care depășește acest plafon.

Specialiştii susţin că limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi destul de dificil de aplicat, în condițiile în care 40% dintre români nu dețin carduri bancare. Cei mai mulţi dintre ei primesc pensia direct de la poștaș ori iau salariul din casierie. În mediul rural, ar fi și mai greu de respectat, pentru că în magazinele din sate se folosește cardul foarte rar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL