Skip to content
Economie Societate

Plaza Centers își lichidează toate activele. Ce pierdere a înregistrat compania israeliană

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt malluri în România și nu a construit niciunul, a convenit să își vândă participația din cadrul proiectului Casa Radio către AFI Europe, cum a fost anunțat recent, acceptând să marcheze o pierdere de peste 25 milioane de euro.

Compania își lichidează toate activele, anunță Profit.ro.

Casa Radio a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul spune că, până acum, a plasat aici 85 milioane euro, excluzând costul de achiziție al companiei, dar șantierul este de mult timp abandonat.

Ultimele evaluări plasează proiectul la o valoare de 63,3 milioane de euro.

Proiectul Casa Radio, cel mai valoros activ pe care compania îl mai are, i-a adus companiei Elbit Imaging o amendă de jumătate de milion de dolari aplicată de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate.

Compania a fost acuzată că a plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio.

Plaza Centers are un plan strategic de vânzare a tuturor activelor sale pentru a-și plăti datoria către deținătorii de obligațiuni. Planul se referă la toate țările în care avem active, nu doar la piața din România. Totuși, astăzi, cu excepția unui teren în Lodz, Polonia, activele rămase sunt în România și India”, a declarat Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers, arată sursa citată.

Investitorul are la dispoziție trei luni pentru procesul de «due diligence» și să decidă dacă vrea să semneze acordul cadru. După aceea, trebuie îndeplinite anumite condiții pentru a încheia tranzacția în decursul a 15 luni”, spune directorul companiei.

Pentru a încheia tranzacția trebuie îndeplinite o serie de condiții: acceptarea noului investitor de către Guvernul României, confirmarea că perioada de concesiune de 49 de ani din cadrul Parteneriatului Public Privat începe cel mai devreme din 2012, acceptarea structurii actualizate a proiectului și noul orar al lucrărilor.

Plaza Centers s-a angajat că în următoarele 18 luni nu va mai purta negocieri cu terțe părți cu scopul vânzării participației din Casa Radio.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, calendarul plăților ar fi următorul: se acordă un avans nereturnabil de 200.000 de euro, după îndeplinirea condițiilor se achită 20 milioane de euro, după emiterea autorizației de construire pentru etapa întâi, care cuprinde mallul, birourile/locuințele, hotel și cazino, supermarket și parcări, se mai plătesc 22 milioane de euro și la finalizarea și inaugurarea primei etape de dezvoltare, ultima tranșă de 17,8 milioane de euro.

La finalul anului trecut, Elbit Imaging, principalul acționar al Plaza Centers, a semnat un acord prin care și-a dat acțiunile unui administrator extern și nu se mai consideră acționar al Plaza Centers.

Puteți citi mai multe AICI.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *