Skip to content
Politică

Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca ….

Pe scurt, așa se poate descrie viața românilor de la o guvernare la alta. Ultimii 25 de ani ne-au demonstrat că diferențele existente între partidele politice sunt…insesizabile. De 25 de ani se perindă pe scena politică aceiași oameni.

Ultimele zile s-au învârtit în jurul unor scenarii cu privire la căderea Guvernului Ponta și la accederea la putere a PNL-ului. În mod normal, aceste lucruri sunt uzuale într-o democrație funcțională, în care alternanța la putere poate avea loc dacă se formează altă majoritate.

Nu zice nimeni să nu vină PNL la guvernare și să formeze „Guvernul Meu” al președintelui Iohannis. Însă, cu cine vine PNL la guvernare? Pe cine propun, liberalii vechi și noi, românilor?

În seria de filme românești „BD” era o replică celebră a lui Dem Rădulescu: „mutre noi, numai mutre noi”. Tocmai asta lipsește PNL-ului și oricărui partid politic din România: mutrele noi.

PSD, PNL, UNPR, PMP, ALDE, M10 sau UDMR sunt compuse din oameni care activează în politică de ani de zile. Unii dintre parlamentarii acestor formațiuni sunt în Legislativ încă din zorii democrației și au toate șansele să fie scoși din Parlament numai cu picioarele înainte.

Partidele din România vorbesc de mai bine de 10 ani de reformare. Ei bine, după două mandate ale lui Traian Băsescu, reforma clasei politice nu a avut loc, iar dacă s-a produs (iar noi nu am sesizat-o) a avut loc cu același tip de politicieni.

Vrem să fim occidentali, europeni, însă nu suntem în stare să propunem politicieni cu un „pedigree” modern. Tinerii politicieni sunt un fel de „mini-utc-iști” care ridică în slăvi partidul, liderul partidului, președintele sau premierul. Ei nu lucrează pentru binele cetățeanului, ci pentru binele și preamărirea liderilor care îi pot asigura ascensiunea în formațiunea din care face parte. Când auzi tineri peneliști sau social-democrați, parcă ai auzi ode închinate partidului.

Nu e vorba de un partid sau altul – toate sunt așa și toate sunt pline de tineri politicieni care habar nu au ce caută în acest fenomen.

Așadar, dacă pleacă PSD de la guvernare, pe cine propune PNL? Pe oamenii vechii guvernări a PDL? Propune tineri despre care nimeni nu a auzit? Un lucru ar trebui să aibă în vedere dacă merg pe varianta tinerilor: Ponta a încercat același lucru și știm cu toții cum s-a terminat aventura Ioanei Petrescu sau a altor miniștri tineri în Guvern.

Este o realitate dură la 25 de ani de la Revoluție, însă zicala „pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proștii”, e cam valabilă. Cel care a avut de suferit în urma acestei rotații de cadre pe la guvernare a fost românul, care conform datelor statistice de la nivel european are noroc, în privința nivelului de trai, că mai există și bulgarii, pentru că altfel am fi fost cu „mândrie” coada.

1 comentariu la “Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *