Skip to content
Politică

Plecări de la PSD la Ponta. Fost consilier prezidențial: Crește puterea de negociere a UDMR! EXCLUSIV

Inquam Photos - Octav Ganea
" "

PSD a fost cutremurat din noi zilele acestea. Concret, deputații Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Mihai Popa și Mihai Mohaci au trecut de la Partidul Social Democrat la formațiunea politică a lui Victor Ponta, Pro România.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc. Astfel, întrebat dacă se clatină din ce în ce mai tare guvernarea, politologul a atras atenția că nu se va ajunge neapărat la o cădere a Guvernului în perioada următoare. Mai mult, analistul politic a evidențiat că va crește puterea de negociere a celor din UDMR din cauza plecărilor din PSD.

" "
" "

„Majoritatea parlamentară PSD-ALDE scade ca forță. Acest lucru nu înseamnă neapărat că în viitorul apropiat se va ajunge la o cădere a Guvernului. Va crește automat forța de negociere a UDMR-ului, precum și a grupului parlamentarilor minorităților naționale. În acest moment vor putea pune presiune mai mare pe Guvernul PSD la negocierea unor legi și putem să ne așteptăm de acum și la surprize în trecerea unor legi”, a precizat fostul consilier pezidențial.

Chestionat dacă acea creștere a puterii de negociere a UDMR va duce automat și la presiuni puse de maghiari pentru o eventuală autonomie teritorială, Cristi Hrițuc a menționat că este foarte posibil ca PSD să accepte discuții pe această temă.

„Este o discuție. Probabil vor fi negocieri și nu va fi de mirare ca PSD să accepte unele discuții pe această temă. Am mai văzut că s-au făcut cedări în fața UDMR pe diverse subiecte, iar acum Liviu Dragnea și PSD vor avea o poziție mult mai fragilă în cadrul acestor negocieri”, a adăugat politologul.

De asemenea, Cristian Hrițuc a reiterat că este foarte puțin probabilă căderea Guvernului pentru că nu avem o opoziție coagulată.

„Nu putem vorbi în acest moment de o cădere a Guvernului până nu avem în primul rând o moțiune de cenzură și o încercare de coagulare a tuturor forțelor. Îmi este greu să cred că în viitorul apropiat se va produce o cădere a Guvernului. România a mai avut în istorie Guverne minoritare, chiar cel al domnului Tăriceanu era unul minoritar și susținut din spate de PSD.
Singurii care câștigă din toată această plecare sunt cei din Pro România. Patidul lui Victor Ponta se întărește și își maximizează și el șansele de a intra la negocieri. Este clar că pe plan intern se va accentua instabilitatea în plan parlamentar și vor fi de acum mult mai multe dezbateri și mult mai multe negocieri privitoare la anumite legi. Putem avea și surprize plăcute ca unele legi să nu treacă și ca altele să treacă”
, a mai spus analistul politic.

Pe final, întrebat ce carte politică joacă Ponta, Cristian Hrițuc a reliefat că fostul premier și Pro România fac ceea ce trebuie să facă un partid mic de opoziție, adică să își crească puterea de negociere.

„Victor Ponta face ceea ce trebuie să facă cu un partid mic de opoziție. Până la urmă în afară de discursuri atrăgătoare, în afară de partea de marketing politic și comunicare, o formațiune politică este puternică când are cât mai mulți parlamentari, când are cât mai mulți aleși locali. Victor Ponta își întărește partidul de la zi la zi. A reușit și în sondaje să treacă pragul parlamentar. Poate fi o alternativă de stânga pentru mica elită din rural care vota cu PSD, dar acum nu se mai regăsește în politica dusă de partidul lui Dragnea. Așadar, eu cred că partidul lui Ponta va avea șanse să se îndrepte către o poziție de formațiune politică balama și să poată influența negocierile în unele momente și chiar la un moment dat să poată influența guvernarea. Astfel va putea să decidă unde își duce voturile în cazul în care apare o moțiune de cenzură, în cazul în care ar apărea o nouă variantă de Guvern sau după alegerile parlamentare dacă Victor Ponta și partidul intră în Parlament poate influența unde duce voturile în forul legislativ, spre ce tip de guvernare și spre ce tip de alianță politică se dorește”, a conchis în exclusivitate Cristian Hrițuc pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *