Skip to content
Societate

CSM a avizat negativ propunerea PNL de eliminare a pensiilor speciale pentru magistraţi

Cotidianul

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, în şedinţa de miercuri, propunerea legislativă formulată de un număr de parlamentari PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru anumite categorii profesionale, printre care şi judecători şi procurori.

”Principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora. Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune «obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au», aşa cum s-a reţinut, de altfel, şi de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 873 din data de 25 iunie 2010„, arată CSM.

Analiza propunerii legislative a fost făcută de către Plenul Consiliului în raport de dispoziţiile art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora CSM avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti. Astfel, au fost avute în vedere acele norme din propunerea legislativă care vizează activitatea sistemului judiciar.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, faţă de succesiunea în timp a cadrului normativ, prin care anterior au fost eliminate şi ulterior reintroduse pensiile de serviciu, s-a apreciat că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal, scrie news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *