Skip to content
Politică

Pleșoianu decriptează denunțul lui G. Sandu din Microsoft. Se va ajunge la Băsescu? EXCLUSIV

pressone.ro

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat denunțul fostului ministru PDL al Comunicațiilor Gabriel Sandu din dosarul Microsoft, în care au apărut nume grele din regimul lui Traian Băsescu, inclusiv mai mulți ambasadori SUA la București.

CITIȚI ȘI: Fost ministru, denunț devastator: ambasadori, politicieni și oameni de afaceri, implicați

În acest context, Liviu Pleșoianu a arătat cum acest nou denunț este un argument în plus pentru înființarea unei comisii parlamentare care să investigheze încurcatele ițe de afaceri și de corupție din megadosarul Microsoft.

„Domnul Gabriel Sandu a mai spus diverse lucruri de-a lungul timpului (a vorbit despre bani pe care i-a dus la domnul Vasile Blaga, de pildă). Acum sigur că vine cu un denunț mult mai amplu și absolut spectaculos, implicând inclusiv doi ambasadori ai partenerului nostru strategic, nu-i așa?

Este un lucru care pe mine personal mă bucură foarte mult, pentru că eu am de multă vreme o convingere – anume că inclusiv la nivel parlamentar avem nevoie de o comisie de anchetă (sigur că sunt din ce în ce mai multe, dar nu cred că e rău; cred că Parlamentul începe în sfârșit să funcționeze și din perspectiva asta), e nevoie de o comisie parlamentară care să ancheteze implicarea unor entități metastatale în viața politică, economică, socială românească, în sistemul nostru de justiție… Iar convingerea pe care o aveam și propunerea pe care deja am făcut-o în acest sens a fost întărită de denunțul acesta absolut spectaculos al domnului Sandu”, a afirmat Pleșoianu pentru PSnews.ro.

În aceeași ordine de idei, fostul jurnalist a criticat protecția de care s-ar bucura fostul președinte Traian Băsescu din partea DNA și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

„Poate că într-o țară normală, într-un stat de drept adevărat, n-ar fi neapărat nevoie (de o comisie parlamentară de anchetă – n.r.), pentru că am avea o justiție funcțională, am avea un Parchet General care s-ar apuca de lucruri în secunda doi, am avea această Direcție Națională Anticorupție în care am putea să avem încredere. Eu personal, din păcate, n-am niciun dram de încredere în faptul că DNA sau Parchetul General – cât va fi la conducerea sa Augustin Lazăr – va face ceva în acest sens. Sunt acolo niște persoane care se acoperă unele pe altele – de pildă, doamna Laura Codruța Kovesi cu domnul Traian Băsescu. Câtă vreme doamna Kovesi va fi în fruntea DNA-ului, domnul Băsescu nu va avea nimic serios în ceea ce-l privește din perspectivă penală (că tot este un cuvânt la modă)”, a spus deputatul de București (sublinierea îi aparține).

Întrebat dacă i se pare validă ipoteza potrivit căreia Traian Băsescu ar beneficia de o protecție mai înaltă, venind direct de la Statlee Unite ale Americii, Liviu Pleșoianu a răspuns afirmativ, amintind de implicarea SUA în reînscăunarea lui Băsescu din 2012, în ciuda votului masiv de la referendumul de demitere.

„Consider validă această ipoteză. Am văzut concret în momentul 2012, la suspendare: am văzut desantul de mari oficialități americane în sprijinul domnului Băsescu, începând cu doamna Nuland și terminând chiar cu ambasadorul american la București de la acea vreme, domnul Gittenstein (lăudat fie-i numele!). Deci da, sunt convins că domnul Băsescu are protecție, cum sunt convins că și doamna Kovesi are protecție, cum sunt convins că și domnii George Maior și Florian Coldea au protecție, pentru că, dacă în plin scandal intern cu Coldea (și chiar și cu Maior; dar hai să vorbim despre Coldea), cu dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, în luna mai a acestui an domnii Coldea și Maior au fost decorați de către CIA în America, asta mie-mi spune cam tot ce poate fi spus apropo de protecție, a zis parlamentarul social-democrat.

Totuși, Liviu Pleșoianu a mărturisit că nu se așteaptă ca denunțul lui Gabriel Sandu să aibă implicații imediate.

„Din păcate, nu m-aștept să aibă implicații imediate. În mod normal, ar trebui să fie o explozie, ar trebui să se întâmple o grămadă de lucruri, dar vedeți: au mai fost astfel de denunțuri de 12 ani încoace (e adevărat: nu de această amploare – aici este cu adevărat spectaculos prin magnitudine, prin numărul persoanelor denunțate, prin importanța lor) – tot curg astfel de dezvăluiri, dar mare lucru nu s-a-ntâmplat. De-aia zic: în mod normal, ar trebui să fie o anchetă care să se desfășoare foarte rapid și care să conducă spre niște rezultate concrete. Din păcate (văzând cum funcționează lucrurile la noi), mari așteptări nu am”, a arătat PSD-istul.

În încheiere – răspunzând unei întrebări în acest sens -, Liviu Pleșoianu a dat asigurări că va insista pentru constituirea cât mai rapidă a unei comisii de anchetă în legătură cu afacerea Microsoft și cu finanțarea campaniei prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu.

„Sută la sută voi insista, pentru că este o dovadă în plus că este necesară. Episodul 2009 e foarte, foarte bine că a fost anchetat – fie și pentru faptul că doamna Kovesi a fost într-un final expusă în adevărata sa lumină, adică o persoană care nu dă doi bani pe propriile criterii morale și profesionale – am văzut chiar din ordonanța de clasare a dosarului că doamna Kovesi a fost (ce să vedem?) acasă la politicianul Gabriel Oprea, deși zicea că domnia sa niciodată, niciodată n-ar face așa ceva. Deci astfel de comisii iată că sunt importante. S-a vorbit, s-a încercat foarte mult ridiculizarea acestei comisii de anchetă de către PNL, de către USR, de către cei care s-au opus ieri înființării Comisiei SIPA, de pildă (au ceva și împotriva acestei comisii), așa că, având în vedere rezultatele concrete ale activității comisiei legate de alegerile din 2009, cred că e foarte important să trecem dincolo de episodul acela, care a fost foarte important, dar e doar un episod dintr-o multitudine de episoade similare”, a conchis Pleșoianu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *