Skip to content
Politică

Pleșoianu nu-l vede cu ochi buni pe un ministru al lui Dăncilă: Se face un an! EXCLUSIV

fn24.ro

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a acordat vineri o declarație pentru PSnews,ro, în care și-a exprimat o rezervă serioasă în legătură cu un ministru ce urmează a-și păstra portofoliul în cabinetul condus de către Viorica Dăncilă.

Este vorba despre titularul de la Justiție, Tudorel Toader, propus de către ALDE. Concret: Pleșoianu a evidențiat întârzierea lui Toader de a prezenta concluziile raportului privind activitatea procurorilor Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi (șefii PICCJ, respectiv DNA), în ciuda faptului că același ministru a promis că va dezvălui aceste concluzii până la finele anului trecut.

În altă ordine de idei: Liviu Pleșoianu a vorbit în termeni apreciativi despre cel care revine la Ministerul Finanțelor Publice (Eugen Teodorovici).

„Faptul că domnul Teodorovici este în Guvern mie mi se pare de bun augur: a fost un ministru performant și cred că ar fi fost bine să fi fost încă de la început – de la primul guvern, de după alegeri. Asta e părerea mea: trebuia să fi fost de atunci și nu înțeleg de ce n-a fost, dar mă rog – asta nu mai contează; important e că e acum.

Legat de ceilalți miniștri: pe unii dintre ei îi cunosc, pe unii dintre ei îi cunosc mai puțin. Impresia generală e bună. Acum vom vedea care sunt performanțele. Am încredere. Singura rezervă pe care mi-o manifest este la Ministerul Justiției, dar acolo mi-am manifestat de-a lungul timpului multe poziții despre domnul Tudorel Toader, pe care-l apreciez ca profesionist, dar care amână niște decizii – indiferent care ar fi ele. Mă refer direct (că nu vorbesc cu ocolișuri) la o decizie în ceea ce îi privește pe doamna Kovesi și pe domnul procuror general Augustin Lazăr. Domnia sa (Toader – n.r.) poate foarte bine să decidă – cum a mai făcut-o o dată, de altfel… Mai are un pic și se face un an în martie. Ne spunea (ministrul Justiției – n.r.) că nu e oportun să fie cerută revocarea lor. Eu zic să mai aștept domnul Tudorel Toader încă un an, că se termină mandatul doamnei Kovesi atunci. Deci să nu se mai streseze, că nu știu dacă are de gând să ceară revocarea dânsei! Deci aici am o rezervă, a detaliat parlamentarul social-democrat de București.

CITIȚI ȘI: Bătaie de joc la adresa unor mari actori. Directorul Teatrului Metropolis se-ncurcă-n scuze EXCLUSIV

Confruntat cu gafa din trecutul profesional al lui George Ivașcu (despre care PSnews.ro a scris în vara anului trecut – a se vedea linkul de mai sus), legată de scrierea greșită a numelor unor mari actori români pe un monument din București, Liviu Pleșoianu a scos în evidență o problemă pe care el o consideră mult mai stringentă legată de mandatul lui Ivașcu la Ministerul Culturii: problema finanțării unor reviste care – deși se autointitulează „culturale” – au conținut politic. Mai mult: Pleșoianu a subliniat că îl va aviza pozitiv pe George Ivașcu în comisiile de cultură numai dacă acesta își va lua angajamentul să clarifice situația respectivelor reviste.

„Domnul Ivașcu este un om care activează în domeniul cultural – asta este indiscutabil -, dar eu sunt de părere că, în momentul în care titrezi ceva pe burtieră la televizor, trebuie să fii atent; darămite atunci când ridici un monument! Da, sunt de acord: un minim control este absolut necesar în situații de genul ăsta.

Pe de altă parte, pe mine mă interesează și alte lucruri acolo – am și eu ideile mele puține și fixe (dacă vreți), dar cred că au sens, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimii ani. Eu, de fiecare dată – mai ales că sunt în Comisia de cultură (a Camerei Deputaților – n.r.) – când am audiat miniștri până acum, le-am cerut un singur lucru: le-am condiționat votul de o promisiune că fondurile acelea de la Ministerul Culturii pentru revistele culturale se vor da de aici înainte pentru reviste care chiar sunt culturale – ceea ce nu s-a întâmplat, din păcate. Domnul Vulpescu mi-a promis, în momentul în care i-am dat votul meu în comisie, că se va ocupa de acest lucru; nu s-a ocupat deloc de acest lucru. Și domnul Romașcanu promisese, dar n-a mai apucat, pentru că acum, în februarie, se alocă fondurile. Acum o să-l întreb același lucru pe domnul Ivașcu și o să-mi condiționez votul și de data aceasta, a explicat Pleșoianu pentru PSnews.ro.

Solicitat să ofere mai multe detalii, Liviu Pleșoianu a dat exemplul Revistei 22.

„Nemulțumirea mea este că nu sunt reviste de cultură. Sunt cel puțin 10 ani de când Revista 22, de pildă (o spun în clar), nu numai că primește fonduri; acolo sunt niște criterii pe care le trece cu brio de fiecare dată Revista 22 și primește de fiecare dată scor maxim (pe cale de consecință, și finanțare maximă din fondurile Ministerului Culturii). Ei bine, fără acum să facem comentarii de natură politică (în sensul că Revista 22 este sau nu de partea PSD-ului sau a nu știu cui), ci strict pe conținut: conținutul revistei este unul strict politic – n-are nicio legătură cu cultura Revista 22. A avut cândva, dar nu mai are de ani buni. Și atunci nu mi se pare în regulă. Ea, Revista 22, poate fi sponsorizată de oricine, poate să câștige din piață, dar să fie sponsorizată culturală nu e-n regulă, pentru că e în dauna altor reviste care chiar sunt culturale”, a conchis PSD-istul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *