Skip to content
Politică

Pleșu reacționează: Nimeni nu rămâne întreg la cap din vânzoleala guvernării!

Express Press

Andrei Pleșu, luni, în una dintre cele mai recente postări pe blogul Adevărul.ro („Planul de guvernare merge mai departe”) analizează situația fără precedent care bântuie spiritul democrației.

Scriitorul este interesat de expunerea planului de guvernare defectuos, dar și de manevrele făcute în interiorul Partidului Social-Democrat și implicit în Guvern pentru promovarea unor persoane care, după părerea dânsului, nu au experiență validă în domenil politic.

Cum a câştigat PSD alegerile? Cu un proiect de guvernare gîndit ca ”România să prospere şi tot românul să fie bine” (Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, Actul III, scena 6). Poporul a luat-o de bună şi a votat pentru. (Nu chiar tot poporul, ci doar niţel peste 3 milioane de optimişti candizi.) În cîteva luni, s-a putut vedea că altele erau scopurile reale ale cîştigătorilor.

Scopuri ”omeneşti”, utile pentru ”noi şi-ai noştri”, mici aranjamente care să-i pună la adăpost de procese (şi la o adică de pedepse), mici manevre – nu prea discrete – care să-i apere pe ei, pe prietenii, pe sponsorii, pe rudele, pe şefii şi pe subordonaţii lor de neplăceri ”meschine”, cum ar fi, de pildă, anularea titlurilor de ”doctor”, invocarea ”abuzului în serviciu” pentru mici – şi fireşti – găinării de duzină, bîrfa răutăcioasă în jurul unor fatale slăbiciuni omeneşti, cum ar fi promovarea la rang de ministru a unor dudui zglobii, fidele şi poliglote, cu mare experienţă administrativă ca secretare de şcoală generală sau ca primari cu centură neagră, pendulînd între Vadim Tudor, Gigi Becali şi L.Dragnea.”, opinează jurnalistul.

De asemenea, Andrei Pleșu pune accent pe programul de guvernare și promisiunile care erau de anticipat ca aveau “gustul unei savarine de carton”.
Dar programul celălalt (nu prea bine ascuns) a mers binişor, cu o mică bîlbîială, în ianuarie, cînd s-a încercat validarea furtivă a Ordonanţei 13. Dar putem fi încă încrezători în limitarea drastică a pragului pentru abuz în serviciu, în oarecari perspective pentru amnistieri şi graţieri, iar, de curînd, în reamenajarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în aşa fel încît lucrările (false) de doctorat ale unor personalităţi de vîrf ale partidului să nu mai fie contestate de tot soiul de răuvoitori. Miniştrii de resort au limitat (”îmbunătăţind”) atribuţiile CNATDCU, provocînd cîteva demisii ”utile” (în primul rînd pe aceea a dlui academician Marius Andruh, care condusese competent şi onest instituţia reformată salutar de fostul ministru Mircea Dumitru) şi îngropînd totul în cantitate (de o calitate discutabilă): au apărut brusc 140 de noi membri (!), iar Consiliul General al comisiei a fost ”îmbogăţit” cu 8 inşi, oameni ”de dialog”, oameni de înţeles… În felul acesta, cei care au avut proasta inspiraţie să semnaleze infracţiunile academice ale dlor Ponta, Oprea, Tobă, Pandele şi Negoiţă au fost sancţionaţi. (Dl profesor Mircea Bob, de pildă, de la Cluj).”, adauga Pleșu.

Unde am ajuns este întrebarea finală ridicată de analist și în mâinile cui stă viitorul politic, implicit și rezolvarea crizei.

Nimeni nu scapă întreg (la cap) din vînzoleala actualei guvernări. Păi să ajungi să-ţi placă Grindeanu?! Să te dai cu Ponta?! Să te ocupi de Dragnea, care, fie îmbufnat, fie şugubăţ, tot ca un mărunţel şef de post arată? Pe mîinile cui am ajuns?”, comentează Pleșu.

 

Puteți citi integral postarea AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *