Skip to content
Economie

Plin ATAC SPECULATIV PE LEU coordonat de Rusia? Economiști: Asistăm la un blat PSD – Putin

România are grave probleme economice odată cu deprecierea accelarată a monedei naţionale, leul atingând valori record în raport cu euro în fiecare zi. Mai mulţi economişti atrag atenţia că am fi într-un plin atac asupra leului coordonat chiar de la Moscova, iar totul ar fi început, coincidenţă sau nu, chiar după deplasarea lui Eugen Teodorovici în Cuba cu o escală fix la Moscova.

Mai exact, traderii atacă leul și așteaptă să vadă care va fi nivelul pe care Banca Națională îl va apăra. BNR e prinsă acum într-o dilemă dificilă: să urce dobânda, ceea ce ar afecta puternic sistemul bancar (dată fiind taxa pe active bancare) sau să lase cursul liber?

Economistul Florin Cîţu, preşedintele Comisiei Economice din Senat, a arătat că totul reprezintă un plan foarte bine pus la punct în trei paşi în care autorităţile sunt implicate din plin şi care a pornit odată cu celebra OUG 114 privind măsurile fiscal-bugetare care a inclusiv şi „taxa pe lăcomie”, potrivit B1.ro.

„Este clar că asistăm la un plan foarte bine pus la punct. În primă fază a fost dată OUG 114 care a pus o limită în acţiunea politicii monetare, politica monetară nu mai este independentă deci nu mai poate proteja moneda naţională. A urmat după aceea intoxicarea, acel atac cum că bancile manipulează etc. pentru a forţa dobânzile să rămână jos. Iar în a treia fază apar mesajele pe care PSD le-a dat despre deprecierea monedei naţionale care poate fi oprită de intervenţia BNR prin vânzarea de rezerva valutare şi aur. Sunt trei paşi pe care aceşti oameni i-au pus la cale. Această depreciere este premedită, se face prin ajutorul prietenilor acestora din Est care sunt şi cumpărtorii şi a aurului şi a rezervei”, a arătat senatorul pentru B1TV.

Acesta a subliniat că 5 persoane ştiu foarte bine despre acest plan şi i-a indicat printre aceştia pe Eugen Teodorovici şi Darius Vâlcov. Cîţu a subliniat că este foarte important pentru România să se afle ce a promis şi ce a disutat Teodorovici la Moscova.

„O să revin cu aceste informaţii, dar puteţi vedea pe trei dintre ei susţinând această intoxicare, unul este demnitar, iar celălalt e consilierul premierului. Sunt oameni care au lucrat la acest plan, este un plan de depreciere a monedei naţionale şi de a vinde valuta ieftin unor persoane cu care au discutat. De aceea am şi zis că este foarte importat să aflăm ce a promis şi ce a discutat Eugen Teodorovici în escala de la Moscova în drum spre Havana că după aceea a început totul.

Este clar că momentul în care toţi traderii care tranzacţionează valută, când au vazut că aceasta OUG a fost dată şi-au dat seama că BNR nu mai poate să protejeze în condiţii optime moneda naţională fără să falimenteze băncile. Intervenţiile BNR ar însemna să scoată lei din piaţă şi asta ar însemna să crească dobândă ROBOR şi astfel taxele băncile, băncile sunt şi ele limitate. S-a creat o situaţie perfectă pentru un atac pe leu venit de la Moscova şi doar ei au interesul să destabilizeze economia în interiorul UE, iar se pare că PSD şi Dragnea le-au dat această oportunitate”, a arătat Florin Cîţu.

Această implicare a Moscovei este susţinută şi de Adrian Popa, manager la ARP Asigurări, care vorbeşte într-o postare pe Facebook de un blat „PSD – Putin” pentru a direcţiona aurul din rezerva BNR spre Moscova.

„Ok… a inceput nebunia, Moscova tranzactioneaza lei, adica un atac speculativ pe leu in bursele estice. Cu alte cuvinte, e blatul PSD-ului cu Putin, sa scoata aurul din rezerva BNR si sa ajunga la Moscova. BNR intervine in piata, secatuieste rezerva pe care Rusia o cumpara cu lei tramvai, fara valoare, pentru ca atata timp cat politica monetara nu este sustinuta cu o politica economica si fiscala corecta, intervine degeaba BNR, ca in 3 zile e la loc la stele cursul!

Ba, copii, terminati cu placa aia ca voi aveti rate in EUR si ca are dreptate PSD-ul ca trebuie sa intervina BNR in piata. Daca Banca Centrala intervine in piata inseamna scaderea rezervei valutare care trage dupa ea toate efectele de politica monetara, adica dobanzile platite de voi cresc si taxele legate de dobanzi explodeaza…! Sunteti siguri ca vrei sa intervina Isarescu in piata? Eu nu cred….”, scrie Adrian Popa pe Facebook.

Consultantul economic Andrei Caramitru confirmă, la rândul său, existenţa unui atac speculativ pe leu şi arată rolul limitat pe care BNR îl poate juca pentru a apăra leul.

”BNR nu mai poate crește rata de politică monetară pentru ca atunci creste și ROBOR, deci nu mai poate apăra cursul la atacuri speculative, care sunt full on acum. Orice trader înțelege acum asta și atacă leul. Cei de la BNR încearcă să calmeze lucrurile, însă nu au argumente de ce nu s-ar duce euro și spre 7 lei, dacă e un atac major al speculatorilor internaționali. Efectiv nu au cum sa mai reacționeze rațional vorbind”, a explicat consultantul economic pentru hotnews.ro.

Cursul valutar oficial arăta marţi la un nivel record de 4.7569 lei, iar pe piaţa interbancară se tranzacţionează deja aproape de 4,8 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *