Skip to content
Politică

PMP a adoptat o rezoluție privind asumarea proiectului de țară al lui Traian Băsescu

Prin intermediul unui comunicat de presă, PMP condus de Elena Udrea transmite că „a aprobat o rezoluție prin care își asumă proiectul de țară al Președintelui Traian Băsescu și continuarea implementării acestuia pentru definitivarea procesului de modernizare a României și întărire a statului de drept.”

Redăm în continuare textul integral al documentului:

„Rezoluție

Prin prezenta rezoluție, Mișcarea Populară își asumă proiectul de țară al Președintelui Traian Băsescu și modul în care acesta a fost implementat în cele două mandate ale sale.

În ultimul deceniu, prin acțiunile directe ale șefului statului, România a cunoscut o perioadă de progres social, economic, instituțional și, într-o foarte mare măsură, chiar și politic.

Președintele Traian Băsescu a fost cel care a inițiat și susținut multe dintre reușitele societății românești, fiind parte integrantă a procesului de consolidare a democrației și de construire a statului de drept. Justiția independentă și reforma Codurilor juridice, reforma în Educație, în piața muncii, orientarea corectă în politica externă, îmbunătățirea nivelului de trai al populației față de 2004, organizarea la București a celui mai important Summit NATO, întărirea societății civile și reformarea foarte multor instituții cruciale ale statului reprezintă reușite la care Traian Băsescu a avut o contribuție decisivă. De multe ori, chiar în ciuda rezistenței la schimbare a unui sistem osificat pe o structură criptocomunistă.

Pentru toți oamenii de bună credință și care pun interesul național pe primul loc, este evident că mandatele lui Traian Băsescu au fost benefice pentru România. Cea mai mare schimbare în bine, și asta nu o poate nega nimeni, s-a produs la nivelul funcționării Justiției. Ideea că nimeni nu este mai presus de lege nu mai este un simplu slogan.

Dincolo de aspectul cuantificabil prin numărul mare de dosare care privesc marea corupție sau stoparea unor practici care au sărăcit și ținut în loc România, cea mai importantă moștenire lăsată de Președinte Traian Băsescu este o legitimare la nivelul societății a discursului anticorupție. Or, aceasta este una dintre condițiile reașezării societății pe baze sănătoase.

Nu trebuie neglijat nici aspectele de natură socio-economică. Președintele Traian Băsescu a trecut România prin cea mai grea criză economică din ultimele decenii. Cu toate acestea, la finalul celor două mandate, PIB-ul României, în termeni nominali, este dublu față de valoarea de la preluarea funcției, respectiv 596 miliarde lei în 2013 față de 289 miliarde lei în 2004. Această evoluție s-a resimțit și în gradul de prosperitate al oamenilor. Salariul mediu net a crescut, în acești ani, de la 737 lei, la 1622 lei. Dar, cel mai important, disciplina fiscal bugetară și consecvența în aplicarea unor planuri de restabilizare economică au făcut că România să iasă cu bine din criză economică internațională, care a îngenuncheat țări mult mai dezvoltate economic.

La capătul celor două mandate ale Președintelui Traian Băsescu, țara noastră este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, este unul dintre cei mai importanți membri ai Alianței Atlanticului de Nord și un partener extrem de important în plan internațional în contextul geopolitic actual. Cu siguranță, într-o altă situație politică, dacă Guvernul și Puterea ultimilor ani ar fi înțeles resorturile funcționării statului de drept, România ar fi fost astăzi parte integrantă a Spațiului Schengen.

Toate aceste reușite semnificative au fost realizate prin muncă, determinare și foarte mult curaj. Rezistența unui sistem politic nereformat la schimbare a însemnat o luptă aproape continuă, pe care Președintele României a dus-o neîncetat și pe care, într-un final, a câștigat-o. Chiar dacă asta a presupus două campanii electorale foarte dificile împotriva unor rețele politico-economice oculte, dar și două suspendări din funcție fără ca șeful statului să fi încălcat Constituția. Dovada cea mai de preț a reușitei lui Traian Băsescu stă în votul românilor din 16 noiembrie 2014, când aceștia au ales Justiția, statul de drept, depolitizarea instituțiilor, în detrimentul corupției și aroganței agresive a unui sistem politic care trebuie schimbat.

După 10 ani de luptă împotriva celor care au dorit să țină țara pe loc pentru a o spolia în continuare, după un deceniu în care au fost mulți politicieni corupți și dependenți de interese oculte care au încercat să-l vadă pe șeful statului învins, izolat și lipsit de pârghii de acțiuni, Președintele Traian Băsescu rămâne un om de stat puternic, cel mai apreciat lider al României la nivel internațional și un partener de încredere pentru români.

Cele două mandate ale Președintelui Traian Băsescu reprezintă, în opinia Partidului Mișcarea Populară, o despărțire totală a României de practicile și esența regimului comunist. Dincolo de condamnarea simbolică a comunismului, șeful statului a schimbat modul în care funcționează instituțiile statului și felul în care românii se raportează la propria țară și la guvernanți. Președintele Traian Băsescu a fost, în tot acest timp, un factor de coagulare a energiilor pozitive care au dus la pornirea procesului de modernizare a țării.

Dacă îndrăznim să afirmăm că România este o democrație și un stat de drept, acest lucru se datorează Președintelui în funcție.

Proiectul de țară al Președintelui Băsescu a construit temelia unei societăți românești moderne, care își asumă tot mai plenar valorile europene. Acest proiect nu este însă în totalitate implementat.

România mai are de parcurs pași importanți până la a deveni țara în care cu toții vrem să trăim, iar reușitele ultimilor ani nu sunt ireversibile, așa cum s-a putut vedea la evenimentele din vara lui 2012.

De aceea, Partidul Mișcarea Populară consideră că proiectul de țară al Președintelui Traian Băsescu este în continuare cea mai bună soluție pentru o Românie europeană prosperă și trebuie implementat până la capăt. Ultimul deceniu a însemnat câștiguri importante pentru societate care trebuie consolidate: Justiție independentă, luptă anti-corupție, instituții reformate, politică externă pro-europeană și pro-atlantistă, parteneriat cu SUA și sprijin pentru Republica Moldova, reforme structurale în domeniile cheie ale societății, parteneriat cu societatea civilă și libertate deplină pentru presă.

Mai sunt însă atâtea alte lucruri de care societatea românească mai are nevoie pe drumul modernizării: schimbarea actualei clase politice și adaptarea sa la rigorile statului de drept, punerea în aplicare a voinței poporului manifestate prin referendumurile din 2009 (300 de parlamentari și Parlament unicameral), depolitizarea instituțiilor, reforma constituțională, reforma în Sănătate, reforma finanțării partidelor politice, dar și a finanțării mass media. Toate aceste obiective sunt priorități ale Partidul Mișcarea Populară, singura formațiune politică din România care își asumă în totalitate moștenirea Președintelui Traian Băsescu, valorile și principiile promovate de acesta.

PMP consideră că Președintele Traian Băsescu reprezintă cea mai bună garanție pentru continuarea procesului de modernizare a României, la toate nivelurile societății, și își dorește să fie un partener al șefului statului pentru îndeplinirea acestor așteptări uriașe ale cetățenilor.

Partidul Mișcarea Populară ar fi onorat ca Președintele Traian Băsescu să i se alăture ca partener pentru atingerea obiectivelor care privesc modernizarea României începută în urmă cu 10 ani, un proiect care este de maximă actualitate și pe care românii l-au revendicat pe 16 noiembrie”, se arată în Rezoluția PMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *