Skip to content
Politică

PMP, blocat în București și Parlament. Cum poate pune presiune pe PNL-USR în următoarea perioadă

PNL și PMP sunt într-un conflict deschis, după ce nu au reușit să formeze o alianță în București. Traian Băsescu știe foarte bine că PMP are singura șansă să supraviețuiască doar dacă va rupe suficiente voturi de la PNL, nu degeaba zilele trecute fostul președinte al României făcea un apel la fostul PDL. PMP și PNL au un electorat care se aseamănă din multe puncte de vedere și electoratul PNL este ceea ce vedem cu toții inclusiv pe spatele fostului PDL construit de Traian Băsescu.

Traian Băsescu a ales acum să critice guvernarea PNL pentru legea pensiilor. „Fiecare pensionar este furat de guvernul PNL şifostul guvern PSD care v-a păcălit cu legea Olguţei, în medie cu 904 RON în anul 2020”, scrie fostul președinte pe pagina sa de Facebook.

Mesajul vine chiar când Ludovic Orban a anunțat că pensiile se vor majora cu circa 14%, deși pentru 1 septembrie 2020 era programată o creștere de 40%. Obiectivul lui Băsescu este să convingă câțiva pensionari care ar fi votat cu PNL. Nu mai are succes la electoratul tânăr al țării, așa că fostul președinte se îndreaptă către pensionari.

Toată scena politică așteaptă luna septembrie, deoarece atunci se va putea observa cum vor reacționa pensionarii din România la deciziile guvernului privind majorarea pensiilor. Cine va fi dezamăgit și cât de mare va fi această dezamăgire, nefiind excluse protestele, mai ales că guvernul a decis să amâne pentru 2021 majorarea salariilor profesorilor, care cu siguranță nu vor accepta prea ușor acest lucru.

Conflictul PNL-USR-PLUS vs. PMP din București riscă să afecteze inclusiv calculele din Parlament. Chiar dacă PMP a anunțat, prin Ioana Constantin, că nu va vota moțiunea de cenzură pregătită de PSD, nu știm ce va face PMP dacă moțiunea va trece și Klaus Iohannis va mai desemna un alt premier din PNL. Abia atunci PNL va descoperi că în formula actuală, nu poate supraviețui fără PMP.

Voturile PMP sunt decisive pentru PNL în Parlament, chiar dacă e vorba de votul pentru vreun premier, chiar dacă vorbim de proiecte de lege. Singura șansă pentru PMP să se salveze este aceea de a confirma că poate fi un partid-balama.

Pentru viitoarele alegeri parlamentare, acest lucru s-ar traduce prin faptul că PNL și USR-PLUS nu trebuie să facă împreună 50%. Dacă nu vor avea 50%, atunci vor trebui să caute voturi la PMP sau UDMR, în cazul în care vor fi în Parlament. După ce Klaus Iohannis a țipat de atâtea ori că UDMR vrea să fure teritorii din România, ar fi o dovadă de ipocrizie ca în următorii ani să le deschidă calea spre guvernarea țării.

Dacă USR-PLUS nu au vrut PMP în alianța pentru București, atunci nu vor fi dispuși să-i accepte nici la guvernare. Când Traian Băsescu va înțelege că are suficiente voturi în Parlament încât să decidă viitorul Guvern, nu va accepta să nu mai stea la masa negocierilor și va dori o intrare la guvernare. Ar fi cea mai mare performantă pentru PMP de când există acest partid.

Revenind la situația politică actuală, PNL nu poate guverna fără PMP. Și acest lucru nu e problema USR-PLUS. PMP trebuie doar să aștepte moțiunea de cenzură pregătită de PSD pentru a pune presiune pe PNL. Și nu înseamnă că ar vota moțiunea, ci PNL va avea nevoie de voturile PMP dacă își va dori un alt guvern. Sau Klaus Iohannis și Ludovic Orban vor fi nevoiți să meargă la alegeri mult mai devreme, după ce au fost dați jos de la guvernare și PSD a demonstrat că îi poate bate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *