Skip to content
Politică

PMP, față-n față cu legile justiției. Eugen Tomac: Am avut o abordare foarte clară EXCLUSIV INTERVIU

psnews.ro

Voltele şi virajele făcute de Traian Băsescu în jurul „statului paralel” şi a modificărilor aduse de majoritatea PSD-ALDE legilor justiţiei şi a Codurilor penale s-au răsfrânt şi asupra PMP.

Deşi partidul iese cu imaginea şifonată din toată această poveste, noul lider PMP Eugen Tomac nu-l lasă baltă pe Băsescu, după cum se vede clar din interviul dat PSnews.

Reporter PSnews.ro: Cum comentaţi faptul că PMP este perceput ca un partid care o scaldă în privinţa modificării legilor Justiţiei?

Eugen Tomac: Nu o scaldă, PMP a avut o abordare foarte clară: nu am susţinut nici modificări la Codul de procedură penală, am votat împotrivă la modificările pentru Codul Penal, am sesizat alături de celelalte partide din Opoziţie legea privind funcţionarea Justiţiei. Am avut puncte de vedere distincte şi mult mai pronunţate atunci când preşedintele Traian Băsescu a dorit să pună accent pe chestiuni care trebuie corectate în sistemul de Justiţie în ansamblul său, dar niciodată nu am votat împotriva reformelor din Justiţie pentru că România a făcut progrese foarte mari. Puţină lume vrea să recunoască la ora actuală, dar cel care a întărit statul de drept în România este preşedintele Traian Băsescu. Trebuie să ţinem cont însă că instituţiile trebuie să funcţioneze în mod echilibrat şi independent, fără a personaliza anumite funcţii. La noi acest aspect s-a dus foarte mult în spaţiul public şi poate nu a făcut cel mai bun lucru pentru Justiţie. În termeni clari, în mandatele preşedintelui Traian Băsescu Justiţia s-a reformat foarte mult însă mai sunt foarte multe de făcut şi tocmai de aceea credem că discuţiile şi dezbaterile , inclusiv din celebra Comisie (Comisia Iordache – n.r.) trebuiau să se desfăşoare altfel. Noi am propus câteva criterii, dar nu s-a ţinut cont de ele.  

Reporter PSnews.ro: Pe scurt, consideraţi că intervenţiile pe care le-a avut Traian Băsescu pe tema unor modificări aduse legilor Justiţiei şi Codurilor penale au dăunat sau nu imaginii PMP?

Eugen Tomac: Nu, exclus. Poziţiile preşedintelui au fost pe deplin justificate şi le-a explicat. Cred că un om care a avut funcţia supremă în stat timp de 10 ani de zile, care a împins reformele Justiţiei înainte, care a încercat să dea întregului corp de magistraţi libertatea necesară pentru a a avea garanţii că îşi desfăşoară activitatea fără imixtiuni din partea politicului, a avut deplină legitimitate în a-şi argumenta punctele de vedere iar pe noi nu ne-a afectat cu nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *