Skip to content
Puterea Știrilor Video

PMP insistă pentru locale în două runde. Ioana Constantin: Alegerile într-un singur tur nu încurajează prezența la vot

PS News

Invitată la „Puterea Știrilor”, secretarul general adjunct al PMP și secretarul de stat la Ministerul Muncii, Ioana Constantin, a declarat că după ce Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi e dreptul PSD-ului să depună moțiune de cenzură și să încerce să găsească voturile necesare în Parlament.

„Era de așteptat această decizie a PSD-ului de a depune moțiune, pentru că știți foarte bine că de-a lungul timpului au spus foarte clar public și cei de la PSD și cei de la UDMR că sunt total împotriva revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De altfel, nu am fi ajuns la soluția angajării răspunderii guvernului, dacă în Parlamentul României ar fi existat voință politică pentru a vota o astfel de lege. Vă reamintesc că PMP are cel mai avansat proiect în Parlamentul României, care trebuie doar pus pe ordinea de zi la Camera Deputaților și votat. Practic, noi cei de la PMP de mai bine de doi ani de zile ne luptăm cu acest proiect în Parlamentul României și nu reușim sub nicio formă să găsim voință politică. Mă refer în primul rând la PSD și UDMR, pentru că ei au pus rezistență în mod categoric în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin” , a declarat Ioana Constantin.

Secretarul general adjunct al PMP îi numește pe primarii din teritoriu ca fiind „primarii fără voturi, care strâng voturi”.

„Ei sunt cei care, prin baronii locali de la județe, bat cu pumnul în masă și dictează, poate, pentru unii din parlamentari. Se cunoaște că PSD-ul are un număr foarte mare de primari și nu ar fi avantajat de două tururi de scrutin. Însă nu în cheia aceasta a avantajului trebuie să privim alegerile în două tururi de scrutin, ci în cheia legitimității primarilor și a sănătății democrației. Pentru că eu am 2-3 exemple foarte clare, cu privire la numărul de voturi. Uitați, primarul din Craiova a obținut cam 7,4% sau 7.7%, are circa 19.000 de voturi dintr-un total de 255.000 de persoane cu drept de vot. La Galați, același lucru, primarul în funcție a obținut vreo 23.000 de voturi din aproximativ 260.000 de voturi. Aici, la București, iarăși un procent foarte scăzut și un număr mic de voturi”, a mai spus secretarul general adjunct al PMP.

Ioana Constantin a mai declarat că în datele oficiale ale Autorității Electorale Permanente, mulți dintre primarii celor mai importante municipii și orașe din România au obținut cel mai mic număr de voturi din 1996 până în prezent la scrutinul electoral într-un singur tur.

„Nu doar asta, e și o prezență foarte mică la vot. Practic, alegerile într-un tur nu încurajează prezența la vot. Noi am pornit de la aceste argumente solide atunci când am făcut proiectul. În 2018, noi am demarat o campanie pentru revenirea la alegerile primarilor în două tururi de scrutin, am strâns un milion de semnături pe care le-am depus, dar nu a existat voință politică. Acum suntem în situația în care cu câteva luni înainte de alegeri, guvernul a fost obligat să își asume această răspundere și cu toate acestea, uitați-vă câtă rezistență există în continuare în Parlament: moțiune, amenințări că merg la CCR și contestă această angajare de răspundere. Practic, PSD se opune în totalitate, la fel și UDMR”, a precizat Ioana Constantin, la „Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *