Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

PMP scoate artileria grea. Ultimul dans politic pentru Traian Băsescu

psnews.ro

Cifrele din sondaje și lipsa unei alianțe cu PNL-USR-PLUS, i-au speriat pe cei din PMP și s-au văzut nevoiți să scoată artileria grea pentru a se salva la alegerile locale. Deși implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală este cea mai mare lovitură, PMP are candidați puternici și în sectoare, capabili să strângă voturi cu mult peste cota partidului din sondaje. 

PMP nu stă bine în intenția de vot la nivel național, dar nici n-a fost vreodată un partid cu șanse reale să crească, ci rămâne același partid construit de Traian Băsescu și în jurul său. Faptul că PMP e nevoit să-l trimită pe Traian Băsescu în campania electorală demonstrează că partidul n-a reușit să crească o generație de politicieni care să atragă suficiente voturi încât să stea fără emoții. 

Candidații PMP în sectoarele din București sunt: Ioana Constantin la sectorul 1, Cătălin Militaru la sectorul 2, Mihail Neamțu la sectorul 3, Ștefănel Dan Marin la Sectorul 4, Lucian Iliescu la sectorul 5, Ștefan Florescu la sectorul 6. 

Dintre toți aceștia, Mihail Neamțu se bucură de cea mai mare notorietate la nivel național, dar în ultima perioadă are o dispută personală cu USR. Totuși, Ștefan Florescu ar putea obține cel mai bun rezultat dintre cei 6 candidați, având deja experiența din 2016 când a candidat independent și a strâns aproape 16% din voturi (locul 3). 

Se vorbește insistent despre viitorul PMP, sau mai degrabă despre sfârșitul, dar până atunci, Traian Băsescu pare să fi ajuns la ultimul dans politic, și odată cu el și partidul. Va fi o înfrângere pentru fostul președinte, toată lumea o știe. Prima din toată cariera lui politică. Dar un Băsescu înfrânt pune capăt multor speranțe ale electoratului PMP, care spera că îl va mai vedea măcar în Parlament sau în coaliția de guvernare. 

Electoratul PMP a trăit toți acești ani cu speranța că Traian Băsescu mai poate fi un învingător și că mai poate reveni la vârful politicii românești. Dar cu candidatura la Primăria București, fostul președinte demonstrează că finalul de carieră politică este aproape și nu-i mai rămâne decât acest mandat de europarlamentar. 

Alegerile locale din București vor fi mai mult despre ultimul dans politic al lui Traian Băsescu decât despre sfârșitul PMP. Oricum PMP pare lipsit de viitor și probabil va fi înghițit de alte partide mai mari, după ce pemepiștii vor încerca să-și asigure un fotoliu. 

Traian Băsescu face apel la aripa PDL din PNL. Mutarea aceasta nu e deloc întâmplătoare. E ultima speranță a fostului președinte, care încearcă o rupere în interiorul PNL. Dar pedeliștii au ales să fugă acolo unde li s-au oferit funcții, greu de crezut că mai pot crede în promisiunile lui Băsescu, poate doar dacă vor căuta o răzbunare pe Ludovic Orban. 

Traian Băsescu va încerca să acapareze scena politică și aici are șanse mari să reușească, pentru că știe ce trebuie să spună și pentru că la fiecare ieșire în public transmite ceva. Dacă va atinge acest obiectiv, cel mai mult de suferit va avea Nicușor Dan, pe modelul Dan Barna de la alegerile prezidențiale. Nicușor Dan nu este nici carismatic și nici n-are vreun discurs care să transmită ceva memorabil. Deja textele anti-PSD vor începe să plictisească, încât în ziua votului s-ar putea să fie plictisită și o parte din electoratul său. 

Fără dubii, Nicușor Dan nu-i va putea ține piept lui Traian Băsescu, iar dacă fostul președinte va trece la atac, atunci va avea libertatea să facă orice va dori. Totuși, USR-PLUS domină online-ul și acolo probabil își vor lua revanșa. Deja USR Tineret, pagina de troll a USR, a lansat mai multe atacuri la Traian Băsescu și candidații PMP. Dar chiar și cu troll-ul amatoricesc, USR nu va reuși să genereze vreun mesaj care să-l pună în umbră pe fostul președinte al țării. Este oricum regretabil că o organizație de tineret a unui partid face glume proaste, în loc să aibă ceva de spus despre rolul tinerilor în politică. Dar poate rolul tinerilor useriști este acela de clovni. 

În concluzie, este ultimul dans politic pentru Traian Băsescu și ne așteptăm să danseze bine în această campanie electorală, ceea ce nu va face decât să scoată în relief amatorismul din alte partide sau al altor candidați. Fostul președinte va surprinde și nu va putea să rămână în umbră. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *