Skip to content
Puterea Știrilor Video

PMP și Pro România, cronica unui eșec electoral. Sociologul Darie Cristea: Publicul nu a mai cumpărat aceste proiecte politice

specialarad.ro

Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, sociologul Darie Cristea este de părere că PMP și PRO România vor dispărea din peisajul politic pentru că nu mai reprezintă „un proiect viabil”.

„PRO România și PMP, în momentul de față, nu mai reprezentau niște opțiuni viabile în raport cu ce poziții politice au ocupat la un moment dat. Una este să candideze Traian Băsescu la Primăria Bucureștiului, una este candideze Victor Ponta la o altă funcție importantă. În ultimă instanță, ei o bună parte a ultimei perioade au fost în realitate deasupra acestor partide pe care au încercat să le păstorească.

Acestea sunt partide constituite din voința lor și în jurul lor, chiar dacă a părut că la un moment dat partidul are un procent mai bun decât ei, dar indicatorii ăștia sunt greu de comparat. De obicei, când nu avem alegeri vorbim în cazul personalităților politice despre indicatori de încredere, în timp ce la partide vorbim despre opțiuni de vot.

Între opțiunea de vot și a te duce să votezi într-un context real de a alege partidul respectiv e o cale destul de lungă. De la un punct încolo, publicul nu a mai cumpărat aceste proiecte politice, pentru că, indiferent dacă ai în continuare o simpatie sau un respect față de un lider politic, nu mai este nimeni dispus să vadă aceste partide trase tot timpul de aceeași locomotivă”, spune sociologul.

De asemenea, acesta amintește motivele pentru care cei doi președinți de partide nu au mai reuși să fie „locomotive electorale” pentru cele două organizații.

„În cazul lui Traina Băsescu este vorba de politicianul care practic este pe finalul carierei politice, iar proiectul Victor Ponta-prim-ministru nu a mai fost credibil pentru public”, a conchis Darie Cristea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *