Skip to content
Politică

PMP, solicitare către Guvern: 400 de noi secții de votare în diaspora

 

Partidul Mișcarea Populară vine cu o solicitare către Guvernul României, condus de Dacian Cioloș, astfel încât să le ofere românilor din străinătate șansa să voteze. PMP va propune înființarea a crica 400 de noi secții de votare în diaspora, în localități în care numărul românilor prezenți acolo este de minim 3.000.

„În comparație cu alegerile din 2009 când au existat 55 de secții de votare și în comparație cu alegerile prezidențiale din 2014, când au existat 51 de secții de votare, dacă legea nu se modifică, practic românii nu vor avea unde să voteze la alegerile parlamentare din acest an. Motiv pentru care noi am elaborat o analiză foarte serioasă, în colaborare cu comunitățile românești din Europa, și vom veni cu o propunere concretă către Guvern. (…) La o primă evaluare putem să vă spunem că, în clipa de față, în Italia pot fi înființate 106 secții de vot în localități unde locuiesc comunități românești în mod compact, deci minim 3.000 de cetățeni români. În Spania îi vom propune premierului să înființeze 76 de secții, (…) ca în 64 de localități, orașe din Germania — stat care nu a permis până recent să se înființeze secții suplimentare de vot — să se înființeze secții de vot, pentru că avem în 64 de localități comunități numeroase de români care vor să voteze. Vom propune să se înființeze 40 de secții de vot în Republica Moldova, (…) în SUA să se înființeze suplimentar 35 de secții. (…) Credem că e foarte important să țină cont Guvernul de această evaluare pe care PMP a făcut-o în rândul comunităților românești și pentru a evita orice tensiune și orice problemă legată de îngrădirea dreptului la vot”, a declarat Eugen Tomac, președinte executiv al PMP, potrivit agerpres.ro.

Tomac a precizat că, din evaluările făcute de până acum, numărul de secții de vot pe care autoritățile române ar trebui să le înființeze suplimentar pentru votul din diaspora se ridică la 373.

„Sunt convins că, după ce vom centraliza solicitările primite și din Portugalia și din Canada și din Australia, în mod sigur cifra va sări de 400 de secții de vot care trebuie înființate peste hotare”, a explicat Tomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *