Skip to content
Puterea Știrilor Video

PMP susține inițiativa Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea, dar cu o excepție. Eugen Tomac: Democrația a suferit mult în România și nu trebuie să forțăm lucrurile

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat la ”Puterea Știrilor” că susține inițiativa Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe mai multe pachete de legi, dar numai în limitele permise de Constituție.

”Din capul locului vreau să spun că noi, PMP, ne-am asumat susținerea moțiunii prin care a plecat Guvernul Dăncilă, ne-am asumat susținerea pentru instalarea Guvernului Orban ca un guvern de tranziție, pentru că eu sunt convins că anul viitor vom avea alegeri la termen, dar această șară trebuie guvernată până când va fi legitimată o nouă conducere prin vot. 

" "

PNL nu are majoritate în Parlament, există doar o majoritate fragilă care susține acest cabinet și acesta este și motivul pentru care Guvernul Orban merge pe o nouă formulă prin care guvernează, și anume pe chestiunile urgente, unde nu vrea să intre într-o târguială politică pe voturi. Astfel că recurge la această formulă a asumării răspunderii în parlament, ceea ce mi se pare un lucru rezonabil atâta timp cât Constituția ne permite acest lucru”, a spus europarlamentarul PMP la ”Puterea Știrilor”.

”Bugetul trebuie dezbătut în Parlament”

Legat de legea bugetului, însă, Eugen Tomac are o altă părere, considerând că bugetul trebuie dezbătut în Parlament, așa cum prevede Constituția.

”Legat de buget, lucrurile sunt diferite, pentru că în Constituție se prevede faptul că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Democrația a suferit mult în România și nu trebuie să forțăm lucrurile astfel încât, pe lucrurile esențiale, să nu respectăm regulile pe care le avem. Cred că bugetul trebuie dezbătut, trebuie votat și sunt convins că premierul Ludovic Orban are capacitatea de a găsi compromisul necesar pentru a aduna voturile utile trecerii bugetului, poate chiar până la sfârșitul acestui an”, a conchis Tomac.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea legilor justiției prin amânarea intrării în vigoare a trei prevederi (pensionarea anticipată a magistraților, creșterea vechimii pentru intrarea în magistratură, creșterea numărului de judecători care formează completele).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *