Skip to content
Puterea Știrilor Video

PMP susține revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Eugen Tomac: E important să-i instalăm în fruntea comunităților pe cei mai buni

psnews.ro

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac a declarat la ”Puterea Știrilor” că partidul său susține revenirea la alegerea primarilor în două tururi, chiar și prin asumarea răspunderii de către Executiv, aceasta fiind, de altfel, una dintre condițiile PMP pentru susținerea Guvernului Orban la învestire.

”Eu cred că e nevoie de o resetare a întregii administrații – sunt locuri unde avem primari buni și lucrurile funcționează, dar avem și oameni care au transformat primăriile în propriile moșii politice, iar aici lucrurile stagnează. Când mă refer la primari buni, mă refer la primari care sunt în stare să atragă fonduri europene, care sunt capabili să atragă alte surse de finanțare, care sunt în stare să se bată cu Guvernul pentru comunitățile lor ca să atragă resurse.

Fără bani, fără investitori, o administrație locală nu se poate dezvolta. Avem comunități întregi unde oamenii pleacă pe capete la muncă în străinătate, unde nu există niciun fel de suflu de noutate. Vezi comunități abandonate, de zici că ieri s-a întâmplat Revoluția și nu s-a mai întâmplat nimic în plus. Și vezi comunități unde s-au fructificat toate oportunitățile pe care le oferă România și s-au dezvoltat, au canalizare, apă caldă, gaz, școli moderne, tot ceea ce ține de civilizația zilelor noastre”, a spus Eugen Tomac la ”Puterea Știrilor”.

Europarlamentarul PMP a adăugat că în multe zone din România este nevoie de ”o primenire a administrației publice locale”, în sensul că în fruntea comunităților locale ar trebui să fie primari aleși printr-un scrutin trecut prin două filtre.

”Dacă n-am fi avut două tururi de scrutin, Traian Băsescu n-ar fi fost primarul municipiului București, dacă n-am fi avut două tururi foarte multe comunități locale ar fi rămas încremenite în proiect. Cred că la ora actuală cheia pentru a reseta întreaga administrație publică locală este revenirea la alegerea primarului în două tururi. Vor avea destui primari și cei din PSD, și cei din PNL, important este să-i instalăm în fruntea comunităților pe cei mai buni”, a completat președintele PMP.

Revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin este unul dintre obiectivele politice ale Guvernului Orban. Inițiativa este susținută și de președintele Klaus Iohannis, care a declarat că în cazul proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci ar fi o abordare rezonabilă ca Guvernul să își asume răspunderea în Parlament.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a anunţat că a constatat că există o majoritatea în Camera Deputaţilor pentru susţinerea proiectului care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi trebuie mobilizare pentru introducerea pe agenda Plenului şi adoptare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *