Skip to content
Politică

PMP vrea răspunsuri despre Ghiță și Coldea, dar nu se grăbește EXCLUSIV

cronicadefalticeni.com

Citiți în cele ce urmează, noi detalii despre cazul Sebastian Ghiță-Florian Coldea: Partidul Mișcarea Populară (PMP) vrea răspunsuri în legătură cu cele lansate recent în spațiul public de către fostul deputat PRU, dar nu se grăbește.

Ideea reiese din declarația oferită joi pentru PSnews.ro de către co-președintele executiv al PMP Valeriu Steriu.

Inițial, Steriu a evitat să ofere o poziție clară privind scandalul momentului, susținând că acesta îi depășește sfera de competență.

„Am mai citit subiectul pe diagonală, dar n-am urmărit în amănunt toate episoadele, pentru că nu au avut până acum vreo legătură nici cu PMP-ul, nici cu domeniul meu de activitate… N-am fost în comisiile lor, n-am expertiză… Am stat destul de departe de subiect pentru ca să formulez o poziție palpabilă și pe care să mi-o asum într-o declarație”, a afirmat liderul PMP.

Am insistat: ce interese ar putea sta în spatele acestui șir de dezvăluiri și ce efecte ar putea produce ele? Deputatul, în schimb, a răspuns în aceeași notă: „Nu-mi dau seama și, oricum, din cele văzute ieri, acțiunea se petrecea în 2010. Aș putea spune că cel puțin vorbim despre o persoană fizică – Sebastian Ghiță nu era deputat; era pur și simplu un om de afaceri”.

În continuare, l-am întrebat pe Valeriu Steriu ce părere are despre faptul că un om de afaceri care, până de curând era prieten cu șefii SRI și DNA, acum a intrat în malaxorul procurorilor.

„Oare știa cineva în 2010 unde intră, în ce malaxor? Mă îndoiesc. Adică au trecut 7 ani de atunci. Deci e cu totul altceva. De-asta zic: nu intru într-o analiză amănunțită, fiindcă lucrurile astea se duc în negura timpului, cu mulți ani în spate. Dar mi-e prea greu să comentez, necunoscând domeniul, adică lumea asta a lor, militară, de servicii. Eu sunt venit din zona agricolă, unde sunt alte probleme, mai reale. Nu mă pronunț pe niciun fel de detaliu din toată treaba asta – are justiția ce să analizeze, cu siguranță”, a replicat parlamentarul.

Partea cea mai importantă a declarației lui Valeriu Steriu s-a referit la demersurile pe care le va face PMP în Parlament în legătură cu subiectul Ghiță-Coldea.

Asta nu e OK (că nimeni din SRI, DNA sau justiție nu a reacționat până acum la afirmațiile lui Ghiță – n.r.). Adică trebuia cel puțin din volumul mare de informații să se facă… Noi am spus că suntem foarte mobilizați la nivel parlamentar, să studiem dacă putem realiza o comisie de anchetă. Trebuie să fie un volum mare de informații și vorbim, totuși, de un fost demnitar deja în zona căruia se strâng astea. Vom face, probabil, la 1 februarie primii pași. Până atunci, e greu de crezut ca la plenul comun din 16 (ianuarie – n.r.), de luni, să putem avea o reacție, pentru a cere o comisie de anchetă. Instituțiile abilitate ar trebui din plin să își facă treaba acuma”, a detaliat Steriu.

În schimb, co-președintele executiv al PMP a vorbit într-o cheie prudentă despre lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis: „Nu cred că pot eu să-i dau sfaturi ce ar trebui să facă”.

I-am pus în vedere lui Valeriu Steriu că numirile de șefi ai serviciilor secrete sunt făcute prin decret prezidențial, dar liderul PMP a replicat în același stil: „Vă spun sincer, nu am studiat legea. Chiar nu e zona mea de competență, ca să m-apuc să dau eu sfaturi și recomandări. Ăsta e singurul motiv. Nu am intrat în dedesubturi, pentru că am văzut că e un volum mare de informații. Plus că sunt amestecate chestii de cancan cu chestii de siguranță națională… Nu sunt eu expertul în științe de securitate națională”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *