Skip to content
Politică

PNL a decis: cine este liberalul propus la Ministerul de Interne. Nominalizarea, acceptată de Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii s-au decis asupra nominalizării pentru Ministerul de Interne. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că liberalii îl vor nominaliza pe Lucian Bode (foto) la conducerea Ministerului de Interne. Nominalizarea lui Bode a fost acceptată și de președintele Klaus Iohannis.

Facebook/Lucian Bode

Amintim că PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare. Acordul prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu – președintele Senatului.

Anunțul semnării a fost făcut în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR.

Formațiunile semnatare se angajează să nu accepte politicieni de la alte formațiuni politice.

„Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre”, se arată la punctul 6 al acordului.

De asemenea, partidele promit că vor promova oameni competenți în funcțiile publice și că nu vor încuraja clientelismul și nepotismul.

„Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs”, prevede punctul 7 al acordului.

Viitorul guvern va avea doi vicepremieri și va fi format din 18 ministere: 9 revin PNL-ului, 6 merg la USRPLUS, între care Justiția, iar 3 vor fi conduse de UDMR, însă printre acestea trei se găsește importantul Minister al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, Ministerul Economiei a fost împărțit în două structuri, apărând separat un Minister al Energiei.

Ce ministere păstrează PNL
Ministerul Apărării
Ministerul de Externe
Ministerul de Finanțe
Ministerul de Interne
Ministerul Educației
Ministerul Energiei
Ministerul Agriculturii
Ministerul Culturii
Ministerul Muncii

Ce ministere ia USRPLUS
Ministerul Justiției
Ministerul Fondurilor Europene
Ministerul Sănătății
Ministerul Transporturilor
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Ce ministere păstrează UDMR
Ministerul Dezvoltării
Ministerul Mediului
Ministerul Tineretului și Sportului

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *