Skip to content
Economie

PNL a depus un proiect de lege pentru reducerea CAS cu 5%

news.ro

Deputatul PNL de Gorj Gheorghe Pecingină a anunşat pe pagina sa de Facebook că a depus un amendament la Legea Codului Fiscal prin care va putea fi scăzută cu 5% contribuţia la asigurările sociale.

„Am depus, alături de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială, care au rolul de a oferi un sprijin real și efectiv angajaților, prin eliminarea suprataxării contractelor individuale de muncă, dar și de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii.

Primul amendament modifică Legea privind Codul fiscal, scăzând cu 5 procente contribuțiile datorate de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției asigurărilor sociale, de la 25%, cât este în prezent, la 20%. Ne propunem, astfel, să creștem veniturile nete ale tuturor angajaților, eliminând taxarea excesivă a contractelor de muncă. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor.

Al doilea amendament modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuțiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, față de 3,75%, cât este în prezent. Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitențe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investițional mai mare în economia românească și costuri mai mici de finanțare a deficitului bugetar”, a precizat Pecingină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *