Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu împreună cu colegul său de partid Gabriel Andronache au depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României.
Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015.
În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC, au precizat surse din PNL. Prin această mutare social-democrații nu au ce vota la ședința din această dimineață, dat fiind faptul că, depunând sesizare, acum speța este de competența BEC.
Întrebat despre acest lucru, Daniel Fenechiu spune că o să fie pe ordinea de zi dar este nevoie de mai mulți pași.
„Pentru a ajunge pe ordinea de zi, procedura este în felul următor: se emit avizele. Apoi intră în Biroul Permanent care la rândul său stabilește care este comisia raportoare și comisiile avizatoare și îl repartizează la comisie. După aceea, fiind repartizat la comisii, este inclus pe ordinea de zi a ședințelor comisiei respective. Deci, el nu putea să fie pe ordinea de zi a unei comisii atâta vreme cât n-a intrat în Biroul Permanent”, justifică liderul liberalilor din Senat.
Potrivit lui Daniel Fenechiu, acest proiect a mai fost în discuție în luna aprilie a acestui an.
„Atunci s-a decis în Coaliție să nu fie înaintat, motiv pentru care el a rămas în zona propunerilor legislative pregătite săptămâna trecută. L-am înaintat sub semnătura mea și a lui Gabriel Andronache de la Camera Deputaților. L-am înaintat în procedura legislativă”.
Consiliul Legislativ consideră că modificarea din 2004 și decizia Curții Constituționale de atunci sunt suficiente pentru a permite președintelui României să candideze, pentru că legea nu se referă la președintele României, ci la ceilalți independenți care ar putea candida.
„Printr-o analiză serioasă a textului pe care am avut-o atât eu personal, cât și cu colegii juriști din partid, am ajuns la următoarea concluzie: decizia Curții cu siguranță nu va face altceva decât să genereze un anumit tip de practică. Adică în situația în care președintele și-ar depune candidatura pe lista unui partid, candidatura ar fi contestată și invalidată. S-ar ajunge la Curtea Constituțională, care cu siguranță și-ar exprima punctul de vedere. Însă, imaginați-vă că ipoteza în care îți depui candidatura undeva în jur de 15 octombrie, ești invalidat. În cea mai bună variantă ar fi la începutul anului viitor”.
Pentru ca propunere legislativă să treacă, e nevoie de o majoritate.
„În ipoteza în care Partidul Social Democrat nu va susține această modificare, va fi greu să avem o majoritate care să treacă, legea fiind organică, adică avem nevoie de jumătate din totalul de voturi”, mai spune Fenechiu.
Amintim că cei de la PSD au anunțat că se reunesc, luni, începând cu ora 11.00, pentru a decide dacă susţine, în Parlament, proiectul de lege depus de PNL care dă posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, încă în funcţie, să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că, după părerea sa, nu ar fi nevoie de legislaţie suplimentară ca Iohannis să poată candida dacă îşi doreşte acest lucru şi a menţionat că social-democraţii vor lua, luni, o decizie în legătură cu iniţiativa liberală.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News