Skip to content
Opinii & Analize

PNL a trecut de la ”grupul de la Cluj” la ”grupul de la Gorj”

marinela-anghelus-editorial (1)

Partidul Național Liberal (PNL) a mai marcat zilele acestea o etapă în evoluția sa: a trecut de la celebrul grup de la Cluj, condus de aripa Emil Boc, la grupul mai puțin cunoscut, dar extrem de influent, de la Gorj. Impunerea lui Dan Vîlceanu ca ministru al Finanțelor marchează începutul unui noul pol de putere și influență în PNL, condus chiar de proaspătul uns la Finanțe.

Încă de la instalarea în funcție, premierul Florin Cîțu s-a înconjurat de oameni din sfera de influență a lui Dan Vîlceanu, considerat printre liberali ca fiind „premierul din umbră al României”. Un prim exemplu este chiar Tiberiu Horaţiu Gorun. Acesta este, din februarie 2021, secretar general al Guvernului, după ce tot Florin Cîțu îl adusese în urmă cu un an în Ministerul Finanțelor, dintr-o instituție din Gorj, pe funcția de secretar general adjunct. Fost şef al tinerilor liberali din Gorj în anii 2000, Tiberiu Horaţiu Gorun a trecut, în 2007, la Partidul Liberal Democrat, pentru ca apoi să fie membru PDL, în urma fuziunii între PLD şi PD. PDL l-a instalat în funcţia de subprefect în perioada 2009-2010, iar din 2011 a fost numit director executiv al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret.

Tiberiu Horaţiu Gorun a rămas pe această poziţie timp de aproape nouă ani, cu toate că la putere au ajuns partide sau coaliţii de partide adversare ale PDL: USL (adică PSD, PNL, UNPR şi PC), PSD, în perioada 2014-2015, PSD şi ALDE, în perioada 2017-2019.Presa locală din Gorj a publicat multe articole despre acesta și tatăl său. În 2018, Pandurul.ro scria că Horațiu Gorun a fost desemnat decan interimar la Facultatea de Științe ale educației, Drept și Administrație Publică din cadrul universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. Aceeași publicație reamintea că Horațiu Gorun este fiul președintelui Senatului UCB, Adrian Gorun. Acesta spunea că nu există vreun conflict de interese pentru că decanul se subordonează direct rectorului.

Conform CV-ului, Tiberiu Horațiu Gorun, după ce în perioada 2001-2002 a fost profesor suplinitor la Școala ”Ioan Lupaș” din Cluj Napoca, din 2002 a fost numit la universitatea condusă de tatăl său pe postul de preparator universitar (Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu). În 2004, a devenit asistent universitar, în 2005 a ajuns lector, iar în martie 2008 – conferențiar universitar doctor.

Tot din anturajul lui Vîlceanu a ajuns în apropierea premierului și Iulian Popescu, acesta fiind numit în luna februarie consilier al şefului Guvernului pe probleme de digitalizare. Anul trecut, Popescu a candidat la președinția Consiliului Județean Gorj, dar și pentru un loc la Camera Deputaților, din partea PNL, dar fără succes.

Un alt nume venit din Gorj și aflat în cercul de apropiați ai premierului și Dan Vîlceanu este și Gheorghe Pecingină, acum deputat de Gorj. Despre Pecingină se vorbește despre faptul că se răzgândește des. Până să ajungă la PNL, politicianul a trecut prin 4 partide: PDL, PP-DD, PSD şi ALDE. Trseismul, bată-l vina!

De altfel, Pecingină a ocupat anul trecut funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, în același timp în care era și şeful Comitetului Interministerial pentru Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EXIM BANK.

Un alt gorjean promovat de premierul Cîțu este Mădălin Giurcău, care a ajuns în aprilie acest an pe poziția de vicepreședinte al ANSVSA. „În data de 21.04.2021, s-a publicat în Monitorul Oficial decizia privind numirea în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) a domnului Mădălin Giurcău. Noul oficial al ANSVSA a ocupat funcția de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Domnul Mădălin Giurcău îl înlocuieşte în echipa de conducere a instituţiei pe domnul dr. Alexandru Ioan Zarug, care a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”, se precizează pe site-ul ANSVSA.

Acestea sunt doar câteva exemple din mutările făcute de la Gorj în diverse instituții importante de la centru, una dintre acestea fiind chiar GUVERNUL ROMÂNIEI! Ori Gorjul scoate pe bandă rulantă oameni competenți și valoroși, ori treaba asta cu „premierul din umbră” chiar există și funcționează foarte bine de ceva vreme. Nu m-ar mira ca în viitor să vedem că și președintele țării vine tot de la Gorj, sau cu ajutorul oamenilor „cu influență” de la Gorj. În locul lui Boc, care visează la postul de președinte al țării – fiind chiar unul dintre motivele principale pentru care îl susține pe Cîțu la Congres – mi-aș pune niște semne de întrebare și chiar aș avea grijă cu „prieteniile” afișate în echipa premierului. Just saying…

 

 

 

1 comentariu la “PNL a trecut de la ”grupul de la Cluj” la ”grupul de la Gorj”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *