Skip to content
Politică

UPDATE PNL a votat, dar candidaţilor liberali nu le convine. Cum se vede în Bucureşti Legea Voicu privind finanţarea campaniilor EXCLUSIV

UPDATE 17:30

Între timp, deputatul PNL Alexandru Nazare (candidatul partidului la Primăria Sectorului 1) a răspuns solicitării PSnews.ro, exprimându-și punctul de vedere despre noua lege a finanțării campaniilor electorale.

„Nu pot să fii nemulțumit de o lege. O lege o aplici. Acum, ce să spun… toți ne supunem acestei legi, în schimb, sunt niște aspecte marcate de public – eu le-am întâlnit în discuțiile cu oamenii și sunt, practic, niște lucruri pe care oamenii le-au observat în campania aceasta și poate că ar trebui să ținem cont de aceste lucruri, tocmai pentru a îmbunătăți legea în funcție de lucrurile deja remarcate de cetățeni. E o analiză care, oricum, trebuie făcută la sfârșitul campaniei, nu la începutul ei. Spre exemplu, ieri am discutat cu câțiva oameni într-o piață din Sector, și mi-au spus că sunt puțin dezorientați că nu mai există niciun fel de însemne ale partidelor. Că nu există niciun fel de expresie publicitară, să zic așa. Bucureștiul a fost obișnuit să vadă însemnele partidelor și să vadă candidații, să-i vadă manifestându-se, în sensul în care s-au obișnuit cu însemnele ălora și atmosfera de campanie era cu totul alta. De fapt, esența a ceea ce s-a schimbat este că nu mai e o atmosferă de campanie așa cum erau bucureștenii obișnuiți. Unii deplâng faptul că nu sunt suficient de bine informați. Întreabă domnule, <<de la partidul cutare cine e?>>, <<Cutare candidat mai candidează sau nu mai candidează, că nu l-am văzut?>> Se orientau după cum îi vedeau în oraș prin publicitatea aceasta stradală”, a explicat liberalul.

Întrebat dacă îl favorizează sau nu din punct de vedere al notorietății această lege, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1 a răspuns: „Eu sunt cel mai bine plasat candidat al dreptei în Sectorul 1 și până în momentul de față sunt suficient de bine cunoscut în sector, astfel încât nu consider un handicap acest lucru. Deja campania în privința aceasta, în Sectorul 1 a evoluat pe alte bariere. Discutăm de programul de guvernare locală, de detalii legate de proiecte, de tipuri de finanțări, de soluții de rezolvare ale anumitor probleme. Am trecut deja la un registru tehnic al rezolvării problemelor. Am trecut dincolo de aceste chestiuni legate de notorietate și ceea ce fac în perioada aceasta este exact acest lucru – încerc să consult cât mai mulți bucureșteni în privința soluțiilor pe care le am în consultare publică. Știți că eu am fost primul candidat care a propus o parcare supraterană – un proiect de parcare supraterană, evident un proiect pe care orice Primărie de Sector din București și-l permite și de care cred că Bucureștiul are nevoie. Acest proiect l-am dezbătut cu foarte mulți bucureșteni până acum și intenționez să-l pun în practică. Am în program cel puțin zece astfel de parcări construite în primii doi ani”.

Totodată, Nazare a explicat pentru PSnews.ro că îi ajunge bugetul de campanie și nu se vede nevoit să apeleze la fonduri suplimentare.

„Nu putem apela la fonduri suplimentare. Toate partidele trebuie să se înscrie în bugetul prevăzut de lege. Eu am să mă încadrez în acest buget pentru că campania mea se axează foarte mult pe discuții cu oamenii. Deci, nu am cheltuieli suplimentare. Îmi petrec timpul mai mult în discuții cu oamenii și pentru cheltuielile pe care le-am avut, respectiv tipărituri și așa mai departe avem fonduri”, a dezvăluit Nazare.

Întrebat concret dacă știe cine a fost principalul inițiator, deputatul liberal a răspuns: „Legea a fost votată de o majoritate parlamentară prin care am încercat să eliminăm excesele din trecut. S-au făcut foarte multe excese. Această lege a fost bine primită tocmai pentru că elimina excesele. Știu că legea a fost, v-am spus, susținută larg. Dacă vorbim de inițiatori, inițiatori sunt mulți… Știu că s-a lucrat în comisia de Cod electoral… Nu știu dacă cineva anume, vreun parlamentar a avut o contribuție fundamentală. Știu că s-a lucrat în acea comisie”.

Nu în ultimul rând, confruntat cu numele deputatului Mihai Voicu, deputatul Nazare a răspuns: „Domnul Voicu este un parlamentar foarte activ și știu că s-a implicat și domnul Voicu în această dezbatere. De fapt, s-a implicat în încercarea de a îmbunătăți legea anterioară.

N-am zis că sunt nemulțumit. Am spus că am întâlnit bucureșteni care au observat anumite lucruri și probabil la sfârșitul acestei campanii trebuie să facem o analiză retrospectivă ca să vedem ce a fost bine și ce a fost rău”.

PNL a votat, dar candidaţilor liberali nu le convine. Cum se vede în Bucureşti Legea Mihai Voicu privind finanţarea campaniilor.

Redacţia PSnews.ro a stat de vorbă, marţi, cu câţiva dintre candidaţii PNL pentru primăriile din Bucureşti, pentru a vedea în ce măsură îi avantajează sau nu actuala lege privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, iniţiată de către colegul lor de partid, deputatul Mihai Voicu. Dintre cei şapte candidaţi, au răspuns solicitării noastre Dan Cristian Popescu, Cristina Pocora, Răzvan Sava şi Ovidiu Raeţchi, aspiranţi la primăriile sectoarelor 2, 3, 4, respectiv 5.

Astfel, Dan Cristian Popescu a apreciat că noua lege „este foarte restrictivă şi este făcută special pentru a ajuta primarii în funcţie, la fel ca şi modul de desfăşurare a alegerilor într-un tur”.

„Totul a fost gândit pentru a ajuta primarii în funcţie şi pentru a încetini schimbarea clasei politice. Resimt acest lucru – oamenii se plâng că nu pot vedea candidaţii şi programele acestora”, a continuat Popescu.

Întrebat dacă actualul cadru legislativ îl ajută sau îi aduce deservicii în ceea ce priveşte notorietatea, candidatul a răspuns: „La Sectorul 2, pentru că primarul ales este în arest preventiv, iar continuatorul dânsului, fostul viceprimar (Toader Mugur Mihai, de la PSD – n.r.) e primar în funcţie de foarte puţin timp, acest lucru nu-l avantajează foarte mult, pentru că este necunoscut. Dar v-am spus în general aprecierea asupra legii. Eu am un dialog constant cu cetăţenii Sectorului 2 de foarte mulţi ani şi nu am o problemă legată de notorietate şi de intenţiile pe care le am pentru Sectorul 2 – este un caz fericit Sectorul 2 pentru un candidat care vine din afara sistemului”.

În acelaşi context, deputatul Dan Cristian Popescu a vorbit şi despre plafonul bugetar impus de către Legea Mihai Voicu.

„Limita bugetului pentru un primar de sector este de 105.000 de lei (o sută de salarii minime, aşa cum erau ele la sfârşitul anului trecut sau la începutul anului acesta). Cred că ajunge, pentru că nu poţi să faci mare lucru cu banii: doar nişte tipărituri, promovare online – atât poţi să faci. Probabil că o să şi rămână din aceşti bani. Chiar dacă suma este mică, totuşi, pentru promovarea unui candidat de sector, restricţiile o fac să fie mare.

Eu nu mă refer acum la mine, nu gândesc subiectiv. V-am spus: eu, în Sectorul 2, am prima opţiune pentru a câştiga Primăria, pentru că am un dialog constant şi îndelungat cu oamenii. Mă refer la beneficiarii alegerilor, care ar trebui să fie cetăţenii, nu candidaţii. Cetăţenii ar putea fi informaţi mai bine despre candidaţi, despre proiectele acestora, dacă aceştia s-ar putea promova mai mult”, a punctat Popescu.

În încheiere, observându-i nemulţumirile, l-am întrebat pe Dan Cristian Popescu dacă ştie cine a iniţiat prezenta lege.

„Nu ştiu. Ştiu că a fost o comisie, care a discutat…” a spus Popescu.

Confruntat cu numele lui Mihai Voicu, colegul acestuia de partid şi de Parlament a replicat: „Mă îndoiesc că sunt doar ideile dânsului acolo. Există iniţiativa în Parlament cu numele dânsului? Dacă este aşa, este nefericită, dar repet: nu cred că dânsul a fost iniţiatorul şi ştiu că cei de la PSD au insistat şi pentru un tur, şi pentru aceste restricţii. Nu am aceleaşi informaţii, nu vreau să vă contrazic – v-am spus opinia mea despre lege”.

 

În ceea ce priveşte Sectorul 3, Cristina Pocora a declarat că s-a încadrat foarte bine în noul cadru legal.

„Noi ne-am integrat foarte bine în noul cadru legal, adică facem doar acele acţiuni şi acele materiale pe care ni le permite legea. Ceea ce putem observa la contracandidatul meu, la domnul primar Negoiţă, este că foloseşte resursele Primăriei pentru a-şi face campanie electorală. Deci îşi face campanie electorală pe banii locuitorilor din Sectorul 3”, ne-a explicat Pocora.

Întrebată dacă prezentul cadru normativ o favorizează sau o defavorizează, Cristina Pocora a răspuns: „Ar fi fost o competiţie mult mai corectă dacă am fi avut alegerea în două tururi de scrutin, adică dacă am fi avut ocazia să vorbim cu cetăţenii, să ne confruntăm şi să arătăm oferta noastră electorală în două tururi de scrutin. Aşa, într-un singur tur de scrutin, legea vine să-i ajute foarte mult pe primarii în funcţie. În acelaşi timp, eu şi echipa mea facem toate demersurile legale, ne facem campanie aşa cum spune legea, în aşa fel încât să oferim alternativă locuitorilor din Sectorul 3”.

De asemenea, deputatul PNL a afirmat că bugetul prevăzut în noul context legislativ este suficient.

„Dacă e să-l folosim aşa cum spune legea, bugetul este suficient. Domnului Negoiţă se pare că nu-i ajunge, pentru că foloseşte banii Primăriei – am văzut: toată precampania în Sectorul 3 a fost plină cu corturi care aveau sloganul dumnealui de campanie, apoi sloganul de campanie îl foloseşte şi pe pagina de Facebook, pagina de candidat, dar este acelaşi slogan pe care îl foloseşte şi în acţiunile Primăriei. Am văzut cortul din parcul IOR, unde domnul Negoiţă s-a dus cu acelaşi slogan şi cu aceeaşi atitudine de campanie, campanie pe bani publici”, a continuat candidatul PNL la Primăria Sectorului 3.

Chestionată în legătură cu avantajele sau dezavantajele oferite de restricţiile privind materialele de campanie, Cristina Pocora a replicat: „Din punctul meu de vedere, întotdeauna când am făcut campanie, am făcut cu genul acesta de materiale, pentru că nu am posibilitatea să intru într-o competiţie din asta, «care are mai mulţi bani». În mod categoric, dacă ne uităm la ce a dezvoltat Robert Negoiţă, în mod categoric avea mai mulţi bani, deci nu ar fi fost foarte bună o campanie de genul acesta, în care ne batem în cine are cei mai mulţi bani de folosit în campanie. Vă amintesc: la campania lui Victor Ponta, era Sectorul 3 plin cu mesh-uri cât blocul. Cu toate acestea, nu i-a adus câştig lui Victor Ponta. Mie legea mi se pare echilibrată: ca, din punctul acesta de vedere, financiar, toţi candidaţii să se bată cu aceleaşi arme şi să rămână într-un buget pentru toată lumea. Asta – repet – dacă respectă legea şi rămân în acţiunile specificate de lege. Dacă sunt primari precum Robert Negoiţă, atunci folosesc şi bani şi acţiuni ale primăriei, de care se lipesc şi ei, primarii-candidaţi”.

În Sectorul 4, candidatul la primărie este actualul edil interimar general, Răzvan Sava.

„Asta este legea – o respectăm. Aşa cum am dovedit că respectăm legea, în continuare o să respectăm legea”, ne-a spus primarul.

Întrebat dacă a reuşit să se promoveze, în ciuda plafonării impuse prin lege, Răzvan Sava a răspuns: „Da. Promovarea se face direct în stradă, direct la cetăţean, stând de vorbă cu el, dezbătând anumite teme, anumite probleme. Campania nu se face cu afişe, cu bannere sau cu corturi. Trebuie să demonstrezi că eşti alături de cetăţean şi că îi înţelegi problemele şi că vii cu soluţii la provocările pe care ţi le lansează cetăţeanul şi, bineînţeles, sectorul”.

Confruntat cu faptul că precampania a fost mai permisivă (lucru observat în bannerele şi corturile candidaţilor, faţă de simplele afişe permise în campanie), Răzvan Sava a declarat: „Alea au fost în perioada precampaniei, dar m-am convins că, dacă vrei, campania se face alături de cetăţean, împreună cu cetăţeanul, cel care te votează”.

De asemenea, liberalul ne-a spus că bugetul de campanie îi este suficient.

„L-am gestionat, l-am structurat, astfel încât, în punctele esenţiale, banii care sunt prevăzuţi în buget – conform legii – să ne folosim de ei cu maximă responsabilitate”, a arătat Sava.

Chestionat dacă, per ansamblu, prezentul context legal îl avantajează sau nu, Răzvan Sava a replicat: „Din punctul meu de vedere, faptul că limităm şi nu mai avem campanii în care se dădeau mici, bere, se făceau spectacole pe bandă rulantă, mi se pare modul ăsta de a face campanie acum cu bun-simţ şi responsabilitate”.

Nu în ultimul rând, Ovidiu Raeţchi (aspirantul pentru fotoliul de primar al Sectorului 5) şi-a început declaraţia într-o notă de nemulţumire faţă de noua legislaţie.

„N-a prea decurs (campania – n.r.) şi vă spun din interior de ce n-a decurs: pentru că cred că toţi actorii sunt foarte atenţi la partea de legislaţie şi, din cauza asta, practic, în marea majoritate a situaţiilor, de-abia de mâine-poimâine vom începe să vedem materiale on-line, pentru că astăzi-mâine se termină procedurile legislative de virare a banilor în contul personal, în contul de campanie, de înregistrare a acestor donaţii, urmând ca, de mâine-poimâine, să înceapă să se facă cheltuielile, pentru că pe 6 (adică vineri) a fost termenul-limită pentru deschiderea conturilor, deci de-abia astăzi-mâine terminăm procedurile legale, iar de joi-vineri se va vedea rezultatul: vom vedea spoturi, vom vedea materiale publicitare, va începe să se mişte un pic campania, dar, oricum, la un nivel mult mai scăzut decât în anii precedenţi”, ne-a explicat Raeţchi.

De asemenea, deputatul PNL s-a declarat defavorizat de noua Lege a campaniilor.

„Categoric, mă defavorizează, pentru că eu trebuie să lupt, în câteva luni (într-o lună de campanie efectivă, legală) cu notorietatea unui om care e primar în funcţie de 15 ani, în condiţiile în care s-a schimbat foarte mult sistemul de comunicare din România – adică nu mai ai acces la canale atât de vizualizate cum erau în urmă cu 15 ani, când toată lumea se uita la 3-4 posturi. Deci, categoric, avem o problemă majoră, din punctul ăsta de vedere”, a continuat Ovidiu Raeţchi.

Totodată, parlamentarul liberal s-a arătat mulţumit de plafonul bugetar impus de prezenta legislaţie.

„Eu, în privinţa cheltuielilor mele, voi încerca să merg la o cheltuială şi mai mică de atât, adică sub jumătate din plafonul maxim, pentru că nu prea văd pe ce poţi să cheltuieşti bani. Cheltuieli de televiziune (de spoturi) sunt, oricum, foarte mari în raport cu ceea ce poţi efectiv să pui pe televizor: faci un spot, îl difuzezi o dată şi de-abia poţi să te încadrezi în banii respectivi. Deci poţi să faci doar online şi prin materiale print. Materialele print şi online-ul nu te duc la 20 şi ceva de mii de euro, pe care i-ai lua din banii contribuabilului. Deci voi încerca, pe cât se poate, să economisesc banii ăştia, să merg să bat la uşă, să am un material printat pe care să-l las omului şi cu care să discut. Dar încerc, pe cât se poate, să compensez prin prezenţa în teritoriu”, a detaliat Raeţchi.

Întrebat dacă, per ansamblu, cadrul legal i se pare permisiv sau restrictiv, Ovidiu Raeţchi a răspuns tot într-o notă oarecum pesimistă: „Actuala legislaţie a fost gândită pentru a împiedica spălarea banilor, ascunderea finanţărilor şi, din punctul ăsta de vedere, s-a făcut un lucru corect. Mai e puţin de relaxat regulamentul poate în zona de afişaj. N-aş merge mai sus cu pragul financiar, pentru că e bine să avem sume foarte bine controlate şi sume mici. Sumele mici nu te îndatorează moral unui donator, căruia să trebuiască să-i întorci serviciile după ce ajungi primar. În general, se fac împrumuturi. Eu, personal, am făcut credit la o bancă. Deci nu eşti dator moral nimănui. Repet: în afară de nişte clarificări pe care le-aş aduce, pentru că au venit răspunsuri de la AEP, într-o primă fază (în urmă cu o săptămână), din care rezulta că n-ai voie să faci nimic pe Facebook. Mai mult decât atât: trebuia să-ţi închizi conturile, n-ai voie să ai niciun fel de activitate pe Facebook. Pe urmă, AEP a studiat mai bine legea şi a văzut că se poate, dar nu poţi să faci în regie proprie – trebuie să-ţi facă o firmă materiale pentru online (tu nu poţi să produci în regie proprie). Dincolo de asta, însă, cred că este o lege corectă, chiar dacă, personal, mă defavorizează”.

Astfel, reporterul PSnews.ro a vrut să afle dacă Ovidiu Raeţchi cunoaşte numele celui care a iniţiat actuala lege.

„Cred că vă gândiţi la domnul Voicu. Dar repet: personal, cred că demersul este unul corect. Chiar dacă pentru newcomer-i (nou-veniţi – n.r.) în sistem, e un pic mai greu, cred că trebuie învăţat din experienţa asta, că n-ai cum să ştii dinainte cât de rău e. Dar repet: cred că pentru România şi pentru administraţia publică e corect”, a conchis PNL-istul.

1 comentariu la “UPDATE PNL a votat, dar candidaţilor liberali nu le convine. Cum se vede în Bucureşti Legea Voicu privind finanţarea campaniilor EXCLUSIV

  1. Din pacate, campania de acum este o catastrofa totala. Niciun mesaj puternic, ci numai abureli.
    In plus, promovarea online nici nu este facuta cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *