Skip to content
Politică

PNL acuză: Ministerul Educației îngroapă învățământul preuniversitar

Prompt Media

Deputatul PNL Marilen Pirtea spune că niciun considerent financiar nu poate justifica reducerea de posturi în sistemul şcolar preuniversitar.

După scandalul greşelilor din sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a, după ce s-a dovedit limpede cum neglijenţa şi nepăsarea au condus la absenţa unor finanţări indispensabile pentru prezenţa olimpicilor noştri internaţionali la concursurile mondiale, după ce mulţi profesori sunt lăsaţi fără sprijin în organizarea consfătuirilor naţionale şcolare, iată că sindicatele din învăţământ anunţă şi o altă măsură iminentă, tăierea a 1000 de posturi în preuniversitar„, arată deputatul PNL Marilen Pirtea, potrivit news.ro.

Liberalul spune că pierderea de posturi vine pe o lipsă cronică de profesori bine pregătiţi, cât şi de personal nedidactic competent, iar măsura ar fi în totală opoziţie cu nevoile reale ale şcolii româneşti, prima urgenţă fiind creşterea numărului de profesori titulari bine pregătiţi.

Un alt semnal de alarmă tras de parlamentarul PNL se referă la faptul că, urmare a acestei iminente tăieri de posturi, va fi afectat și personalul didactic calificat care preda în regim de plată cu ora, situație în care există riscul ca orele în cauză să fie predate din acest an de profesori necalificaţi.

În continuare, guvernul preferă să taie din posturi, în loc să insiste a majora acest cost standard per elev, ştiut fiind că suntem la coada clasamentului european în această privinţă. De exemplu, suntem devansaţi de Bulgaria, unde suma alocată este de 1000 de euro anual, faţă de 800 în România. Situaţia este cu atât mai critică dacă ne uităm la exemplul Cehiei şi al Poloniei, unde costul standard per elev este de 2000 de euro„, conchide deputatul PNL.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *