Skip to content
Politică

PNL – ALDE, un quid pro quo pentru supraviețuirea guvernului și a partidului condus de Tăriceanu

jurnalul.ro

Călin Popescu Tăriceanu și micul său partid ALDE, până mai ieri aliați de seamă ai PSD, trec de o bucată de vreme printr-o masivă reorientare politică. Tonul a fost dat chiar de către Călin Popescu-Tăriceanu care a decis vara trecută, aproape de unul singur, abandonarea PSD şi ieșirea partidului său de la guvernare.

În noiembrie anul trecut parlamentarii ALDE au trecut de partea PNL dându-și votul în favoarea învestirii guvernului monocolor condus de Ludovic Orban, iar cei doi lideri, unii dintre cei mai vechi din politica românească postdecembristă, păreau că au lăsat la o parte dușmăniile lor vechi.

Înțelegerea a fost în practică un quid pro quo: Ludovic Orban avea nevoie disperată de voturile celor de la ALDE pentru a-și asigura învestirea în funcția de premier, iar Călin Popescu Tăriceanu căuta o barcă de salvare după ce a abandonat corabia PSD-ului. Vechi om politic, Tăriceanu știa foarte bine că fragilul său partid nu poate rezista pe scena politică foarte mult timp în lipsa unui aliat mai puternic, iar acesta a calculat că capacitatea ALDE de a intra în Parlament după alegerile din 2020 depinde doar de o eventuală alianță cu PNL.

Această reorientare s-a produs treptat, dar ferm. Ea a început, așa cum spuneam, odată cu abandonarea PSD și ajutorul dat PNL-ului în cadrul moțiunii de cenzură și mai apoi la investirea noului executiv. Recent, am văzut inclusiv elogii aduse Partidului Național Liberal de către Călin Popescu Tăriceanu, acesta încercând să arate publicului faptul că este un adevărat liberal: „Nu există și nu văd cum ar mai putea exista în România un partid la fel de glorios ca Partidul Național Liberal al Brătienilor… În casa părinților mei de pe fostul bulevard Ana Ipătescu a renăscut Partidul Național Liberal, în zilele pline de speranța ale sfârșitului de decembrie din anul 1989… Azi, liberalismul nu mai e reprezentat doar de un partid. Azi, pe această scenă a apărut și ALDE”, scria Tăriceanu pe 15 ianuarie pe pagina sa de Facebook. Mai mult decât atât, pentru a-și sublinia devotamentul față de PNL, Tăriceanu a spus zilele trecute că ALDE nu va vota o posibilă moțiune de cenzură ce ar urma să fie depusă de PSD.

Așadar reorientarea politică a lui Călin Popescu Tăriceanu este evidentă și ea are un scop precis: salvarea ALDE și implicit a domniei sale de la căderea în irelevanță. Momentan nu știm cum va reacționa președintele Klaus Iohannis în fața acestei reorientări. Este posibil ca liberalii să mai continue pentru ceva timp acest quid pro quo cu ALDE, deoarece având un sprijin parlamentar firav pentru actualul guvern, orice potențial aliat în fața opoziției reprezintă un avantaj. Este clar însă că PNL nu este unit în spatele acestui aranjament. Rareș Bogdan, unul dintre cei mai influenți politicieni liberali ai momentului a amenințat public cu demisia în cazul în care se va bate palma cu Tăriceanu și acesta va fi primit în PNL. Eventualele alegeri anticipate ar putea marca sfârșitul acestei alianțe de conjunctură, însă rămâne de văzut dacă acestea vor deveni sau nu realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *