Skip to content
Alegeri locale 2020

PNL are un singur adversar la locale, în fieful lui Gheorghe Flutur: PSD, singurul partid care poate împiedica victoria totală a liberalilor la Suceava

Inquam Photos / George Călin

Alegerile din municipiul Suceava de anul acesta promit a aduce o confruntare locală între PNL și PSD. Partidele mici, inclusiv Alianța USR-PLUS par a nu conta aproape deloc în bătălia politică din oraș.

În 2016, PNL și-a asigurat victoria atât la nivelul Consiliului Județean acolo unde liberalii au acum 21 de consilieri (în comparație PSD are 16 consilieri) și dețin președinția prin Gheorghe Flutur, cât și la nivelul Primăriei municipiului Suceava, acolo unde Ion Lungu obținuse în urmă cu patru ani o victorie la mustață în fața candidatului PSD. Anul acesta bătălia între cele două mari partide ar putea fi reiterată.

Gheorghe Flutur se îndreaptă spre un nou mandat

Gheorghe Flutur a fost unul dintre cele mai notorii figuri politice care au dominat județul Suceava. În 2008 a câștigat președinția Consiliului candidând din partea PDL-ului. În 2016 și-a păstrat funcția, candidând de data aceasta cu sprijinul celor de la PNL. Așadar, Flutur se află în fruntea CJ Suceava de 12 ani, iar șansele sunt să-l vedem pentru un mandat de încă 4 ani. În martie, liberalii au validat oficial candidatura lui Flutur. Contra-candidații lui Flutur de până acum nu par a avea forța necesară pentru a-l îndepărta din fruntea CJ.

Totodată, liberalii par a fi mulțumiți de mandatul de primar al lui Ion Lungu. În martie, Biroul Politic Național al PNL valida candidatura lui Lungu. Acesta din urmă se află în fruntea primăriei din anul 2004, iar anul acesta va candida așadar pentru al 5-lea mandat.

Ion Lungu (Foto: newsbucovina.ro)

PSD răspunde modest

Social-democrații par a fi destul de resemnați în ceea ce privește CJ și Primăria din Suceava. Dată inițial drept candidat la Primăria municipiului, fostul prefect Mirela Adomnicăi va candida din acum pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, înfruntându-l așadar pe Gheorghe Flutur. Este totuși greu de crezut că Adomnicăi va reuși să-i zdruncine serios scaunul mult mai notoriului Gheorghe Flutur.

Mirela Adomnicăi (Foto: svnews.ro)

Pe de altă parte, PSD nu prea știe pe cine să arunce în luptă pentru Primăria municipiului. Presa locală scria că Dan Ioan Cușnir ar putea fi candidatul PSD pentru primărie, anunțul fiind făcut chiar de Mirela Adomnicăi. Cușnir este liderul Liderul Organizației PSD Suceava și potrivit sondajelor de opinie ar fi singurul în stare să câștige primăria în fața lui Ion Lungu.

Ioan Cușnir (Foto: svnews.ro)

PMP aruncă în luptă un primar și un viceprimar

Luna trecută PMP anunța oficial candidații cu care încearcă să atace CJ Suceava și primăria municipiului. Astfel, pentru Primăria Suceava, PMP mizează pe actualul viceprimar al municipiului reședință de județ și președinte al Organizației Județene Suceava a PMP, Marian Andronache. Pe de altă parte, în lupta pentru câștigarea președinție Consiliului Județean, din partea PMP va intra primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu.

Marian Andronache și Bogdan Codreanu (Foto: svnews.ro)

USR și PLUS merg cu candidați separați

Până în prezent USR-PLUS nu au anunțat candidați comuni pentru aceste alegeri. Astfel, USR anunța la sfârșitul lunii februarie că vor merge cu Teodora Munteanu, președinta organizației, l alegerile pentru primărie. Tot în februarie USR a trecut printr-un șoc după ce jurnalistul Dinu Zară, anunțat inițial drept candidat pentru CJ, și-a dat demisia din partid. De cealaltă parte, PLUS îl anunțase în iarnă pe arhitectul Beniamin Atodiresei la Primăria Suceava și pe economistul Adrian Radu Rey pentru președinția Consiliului Județean.

ALDE nu și-a anunțat nici un candidat până în prezent. În schimb, Partidul Verde pare a avea ambiții, cel puțin la nivel declarativ. Astfel, chiar în urmă cu puține zile, liderul grupului care lupta pentru desființarea depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș, Aristide Maxim, a devenit candidatul Partidului Verde pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava.

În aceste condiții, PNL are șanse mari să se mențină pe poziții la nivelul conducerii județului Suceava. Replica palidă a restului partidelor va face cel mai probabil ca PSD să devină principalul contra-candidat al liberalilor, însă social-democrații vor pleca cu șansa a doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *