Skip to content
Politică

PNL aruncă bomba și formează noua CDR. Negocieri secrete în Modrogan / EXCLUSIV SURSE

inpolitics.ro

Un material de Marius Constantin și Valentin Busuioc

Alegerile parlamentare bat la ușă, iar PNL nu mai vrea să fie prins nepregătit înaintea unui vot care va decide următoarea majoritate parlamentară.

Liderii Partidului Național Liberal se gândesc la o alianță care să strângă voturile electoratului de dreapta și să fie un rival pe măsura PSD-ului, care s-a impus la alegerile locale. PNL își dorește ca înainte de alegerile parlamentare să formeze o nouă Convenție Democrată Română (CDR), pe modelul celei din perioada 1991-2000.

Surse avizate din interiorul PNL au declarat pentru PSnews.ro că există discuții avansate cu alte formațiuni de dreapta în ideea formării unei alianțe cu iz electoral. Partidele care s-au bucurat cel mai mult de voturile electoratului de dreapta sunt ALDE, PMP și USB-ul condus de Nicușor Dan (în prezent, lider USR). Liberalii nu exclud nicio formațiune de dreapta de la aceste negocieri, având nevoie de fiecare vot pentru a încerca să învingă PSD-ul la parlamentare.

PNL vrea o alianță de centru-dreapta cu mai multe formațiuni astfel încât să evite dezastrul pe care l-a înregistrat la alegerile locale, în speciale în București, unde dreapta a fost divizată între mai multe partide. De asemenea, PNL își dorește să contureze o forță de centru-dreapta care să facă opoziție la PSD și, totodată, să-l atragă pe Nicușor Dan într-o construcție care să poarte umbrela PNL.

Divergențe între liderii partidelor noi

Uniunea Salvați România (USR) ar urma să fie independentă în această alianță, chiar dacă Nicușor Dan a precizat pentru PSnews.ro că nu intenționează să facă alianță cu PNL sau cu vreun alt „partid vechi”.

„În primul rând, noi suntem un partid-umbrelă din punct de vedere ideologic, în care sunt și oameni de dreapta, și oameni de stânga. În al doilea rând, noi n-o să facem alianțe cu partide vechi, pentru că ele s-au decredibilizat prin modul în care a guvernat fiecare la un anumit moment și nu vrem să facem alianțe care, ulterior, să împartă funcții. Dacă ele între ele ar trebui să se unească, asta e ceva ce mă depășește. Modul în care au făcut politică până acum n-a fost pe ideologie, ci pe interese conjuncturale.

Noi în niciun caz n-o să facem niciun fel de alianță cu PNL, cum, de altfel, n-o să facem cu niciunul dintre partidele vechi”, a precizat Nicușor Dan.

Pe de altă parte, liderul USR nu exclude o alianță care să susțină următorul Guvern, ce se va forma după alegerile parlamentare. Nicușor Dan a declarat că ar fi tentat să sprijine, alături de alte partide, un Guvern care va respecta și solicitările USR.

„Până în momentul ăsta, nu a existat nicio discuție cu cineva din PNL. Am declarat de mai multe ori public că nu facem nicio alianță cu partidele vechi, însă asta nu exclude posibilitatea ca un același guvern să fie susținut de mai multe partide, printre care și noi, fără ca noi să avem o alianță cu celelalte partide care susțin guvernul. Adică, dacă noi intrăm în Parlament și suntem în situația în care de voturile noastre depinde formarea unei majorități care să voteze un guvern, atunci vom participa la astfel de negocieri, dar exclusiv cu președintele și cu premierul pe care el îl desemnează, ca să introducă în programul de guvernare lucrurile pe care noi ni le dorim, cu termene de aplicare și așa mai departe. Deci noi vom negocia cu primul-ministru desemnat, dar nu și cu celelalte partide care, eventual, susțin același prim-ministru desemnat”, a explicat liderul USR.

Nicușor Dan ia în calcul și posibilitatea ca USR să facă parte din viitoare majoritate parlamentară și să ofere sprijinul unui Guvern condus de un premier tehnocrat, dar cu miniștri politici.

„Negocierea noastră va fi cu primul-ministru, care, de fapt, e responsabil de tot ce înseamnă funcționarea Guvernului. Asta nu înseamnă că excludem miniștri politici. Deci nu vrem să intrăm într-un tip de negociere în care se împart procentual miniștri, secretari de stat, prefecți, deconcentrate și așa mai departe”, a explicat Nicușor Dan.

Surse din PNL au precizat pentru PSnews.ro că prima formațiune politică pe care o vânează liberalii este Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), condusă de Sebastian „Tianu” Burduja. Deși PACT nu are un impact foarte mare pe scena politică, PNL are nevoie de sprijinul societății civile, astfel încât să mobilizeze electoratul și să scoată oamenii la un vot antiPSD.

Sebastian „Tianu” Burduja, liderul PACT, a confirmat pentru PSnews.ro că a discutat cu cei din PNL, dar momentan negocierile n-au ajuns la niciun rezultat.

„Au fost discuții chiar generale cu ei (n.r. PNL), ca de la un partid de la altul. Au fost, pur și simplu, discuții informale, fără nicio finalitate și fără nimic concret. Au fost niște tatonări după alegeri. Nefiind nimic concret, n-am nimic de adăugat. În altă ordine de idei, strategia noastră este să mergem pe cont propriu – aceasta este cea pe care ne-am asumat-o la Adunarea Generală de la sfârșitul lunii iunie – și veți vedea o formulă destul de inedită a PACT-ului la parlamentare, dar ne rezervăm surpriza pentru la început de septembrie, când o să anunțăm candidaturile”, a explicat Burduja.

Liderul PACT a precizat că o viitoare alianță a dreptei politice din România depinde de Nicușor Dan și de USB/USR:

„Ar fi un lucru mai mult decât binevenit să existe o unitate în zona de alternativă la partidele vechi, în mod special (adică PSD-PNL). Această construcție depinde de fiecare dintre noi, dar cu ceva în plus depinde de Nicușor Dan și de USB/USR. Ei fiind jucătorul nou care a acumulat cele mai multe voturi la alegerile locale, sigur că au un cuvânt de spus în această construcție. Din discuțiile de până acum, din perspectivele pe care le-am înțeles de la ei, nu sunt deschiși la nicio formulă de alianță sau o altfel de construcție, decât să intre toată lumea sub umbrela lor. Or, asta nu e o opțiune pentru multe dintre forțele politice noi”.

Perspective nu tocmai roz

PNL are nevoie de sprijinul societății civile chiar la alegerile parlamentare din acest an. Acest lucru l-a recunoscut și Ovidiu Raețchi, fostul candidat al liberalilor la Primăria Sector 5.

„Daca tinteste castigarea alegerilor, PNL trebuie sa respecte acest pattern: sa coopteze doua-trei personalitati din zona civica pentru a proba faptul ca este partidul societatii deschise si al profesiilor liberale, promovand in rest oameni din filiale. Discursul sovietizant <doar prin aparatul nostru de partid> e potrivit pentru Dragnea”, a scris miercuri Raețchi pe pagina sa de Facebook.

Sursele PSnews.ro arată că liderii PNL vor încerca să vehiculeze în perioada următoarea ideea unei noi Convenții Democrate, pentru a încerca să atragă la masa dialogului actorii politici de centru-dreapta. Chiar dacă printr-o nouă Convenție se dorește un vot puternic anti-PSD, nu trebuie să uităm că CDR a rămas în memoria colectivă ca un exemplu al dezastrului. CDR s-a chinuit ani la rând ca să aibă o ascensiune politică, de care s-a bucurat pentru o scurtă perioadă, căci imediat a început să scadă în sondaje și s-a dezbinat în diferite grupulețe. Alegerile parlamentare din anul 2000 au constituit etalonul prăbușirii CDR. Astfel, dacă, în scrutinul legislativ din 1996, Convenția obținuse peste 30% dintre voturi atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat, anul 2000 a însemnat un scor parlamentar de 7-7,5% atât pentru PNL, cât și pentru PD (principalii actori din fosta CDR). Mai grav, PNȚCD (alt membru marcant al CDR) nici nu a mai intrat în Parlament.

Cu alte cuvinte, oricât entuziasm ar aduce după sine ideea unei coaliții electorale, artizanii ei ar trebui să țină cont de precedentele mai puțin fericite și să nu se pripească în a evalua șansele unei astfel de construcții politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *