Skip to content
Politică

UPDATE Afacerea Ambasadei: Meleșcanu încasează acuzații în locul tandemului Dragnea-Dăncilă

hotnews.ro

UPDATE 16:36

Teodor Meleșcanu a declarat în cadrul audierii din Parlament că își asumă inițiativa privind Memorandumul legat de mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, document despre care ministrul de Externe spune că nu este confidențial, însă are informații care nu sunt publice.

Totodată, Meleșcanu a afirmat că inițiativa este una a Ministerului de Externe și că el nu l-a semnat deoarece era plecat în vizită în Libia, informează News.ro.

Ministrul de Externe a mai spus că a avut discuții în urma aprobării Memorandumului cu mai multe segmente ale Guvernului, inclusiv cu SRI și SIE,  instituții care au fost rugate să prezinte avantajele și riscurile efectuării unei astfel de mutări.

“Am invitat şi instituţia presidenţială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul preşedintelui”, a spus Meleșcanu.

—–

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, este așteptat miercuri să dea explicații în Comisia de politică externă din Senat, în ceea ce privește subiectul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Solicitarea de chemare la explicații a ministrului de Externe a fost făcută de către Partidul Național Liberal (PNL), informează Adevărul.ro. 

Meleșcanu este așteptat mercuri, la ora 15:30, conform ordinii de zi a Comisiei. La finalul lunii aprilie, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a anunțat că liberalii au decis în Biroul Executiv Național să îi solicite ministrului de Externe explicații cu privire la Memorandumul Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Am decis azi în Biroul Politic Naţional că vom chema la audieri şi vom face toate demersurile ca ministrul de Externe să vină în faţa comisiei de politică externă sau comisiilor reunite de politică externă pentru a da explicaţii pe următoarele aspecte: vrem să ştim care este geneza acestui memorandum (privind mutarea ambasadei din Israel – n.r.), dacă domnia sa, dacă cineva din Ministerul de Externe, vreun secretar de stat din direcţiile de acolo, dacă cumva şefa dânsului, doamna Birchall sau şeful pe ordine ierarhică, domnul Dragnea, sau domnul Tăriceanu au iniţiat acest memorandum într-un mod cât se poate de obscur, la secret, aflând din presă. (…) Îi reamintim domnului Dragnea că şeful diplomaţiei româneşti este preşedintele României şi trebuie să ţină cont de lucrul acesta”, a declarat Ardelean.

Adoptarea Memorandumului a fost anunțată de către Liviu Dragnea pe data de 19 aprilie, șeful PSD spunând atunci că acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, având în vedere că România este al doilea stat după SUA care anunță acest lucru, mai adaugă sursa citată.

CITIȚI ȘI ANUNȚUL BOMBĂ FĂCUT DE LIVIU DRAGNEA PRIVIND AMBASADA ROMÂNIEI ÎN ISRAEL

Administrația Prezidențială a reacționat la o zi după anunțul lui Dragnea, spunând că președintele Iohannis nu a fost anunțat sau consultat în ceea ce privește această intenție.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat telefonic cu Klaus Iohannis despre acest subiect, anunțând că președintele va fi consultat cu privire la posibilitatea mutării Ambasadei României la Ierusalim.

Puteți citi mai multe AICI.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *