PSnews

PSnews VIDEO

PNL, calcule febrile pentru guvernare. Daniel Zamfir, săgeți către Turcan și Ponta EXCLUSIV

palo.ro

Invitatul ediției de joi a interviurilor PSnews.ro a fost senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, de industrii și de servicii a camerei parlamentare superioare.

Liberalul a atras atenția că, în ciuda victoriei Partidului Social Democrat de la moțiunea împotriva propriului guvern, realitatea parlamentară a dovedit că majoritatea PSD-ALDE este una „foarte fragilă”.

„Eu nu știu acum dacă se va desprinde sau nu o altă majoritate. În mod sigur, ce am constatat după votul de la moțiunea de cenzură e că majoritatea PSD-ALDE este una foarte fragilă. Toată presa a comentat că, adunând numărul de parlamentari, dacă n-ar fi votat în favoarea moțiunii de cenzură și reprezentanții minorităților, PSD-ALDE n-ar fi adunat cele 233 de voturi necesare trecerii moțiunii. Deci eu nu știu ce mutări se vor face zilele astea. Eu văd o mare agitație în zona partidelor de guvernământ. Înțeleg că luni se vor duce la Cotroceni cu o propunere și eu cred că imediat după ziua de luni vom avea o imagine mult mai clară a ceea ce se va întâmpla”, a detaliat Zamfir.

În continuare, Daniel Zamfir a dat asigurări că Partidul Național Liberal „e pregătit în orice moment să ia guvernarea”, dar a subliniat că „e foarte dificil astăzi, în contextul Parlamentului, să se constituie o majoritate în jurul PNL”.

„Fizic, aritmetic, nu ne permitem, nu putem noi să adunăm în jurul nostru o majoritate solidă și serioasă, să putem să constituim guvernul. Partidul Național Liberal – a spus-o și președintele Orban astăzi – merge pe ideea alegerilor anticipate. Dacă putem intra la guvernare cu o majoritate solidă, aceasta se va constitui după alegerile anticipate; în niciun caz în structura de astăzi a Parlamentului”, a completat PNL-istul.

Pe de altă parte, PNL „categoric” are resurse să își crească scorul electoral față de cele două seturi de alegeri din 2016, a afirmat Daniel Zamfir. Rememorând parcursul partidului de până acum, Zamfir a atacat-o (chiar fără să o nominalizeze) pe fosta șefă a liberalilor Raluca Turcan, din cauza căreia partidul „a cam bâjbâit” și a avut chiar „niște tendințe USR-iste”.

„Categoric, da. După cum știți, noi am avut recent un Congres, unde ne-am ales în sfârșit președintele (după o lungă perioadă de interimat). Am convingerea că, în noua formulă (de după Congres – n.r.), PNL începe să se așeze: se așază și doctrinar, pentru că, în toată perioada asta interimară (mai ales imediat după alegeri), am cam bâjbâit din punctul ăsta de vedere, am cam renunțat la ceea ce trebuia să facă PNL. Am avut la un moment dat niște tendințe USR-iste în PNL (din punctul meu de vedere, total greșite), dar moțiunea cu care a câștigat Ludovic Orban (și a fost un vot masiv în sprijinul acestei moțiuni) cred că va așeza Partidul Național Liberal pe făgașul normal”, a opinat senatorul de Brașov.

Daniel Zamfir s-a arătat sceptic cu privire nu doar la accederea PNL la guvernare, ci și la posibilitatea declanșării unor alegeri anticipate, ținând cont de peisajul politic autohton de până acum – mai ales cel din Parlament, unde Daniel Constantin și Victor Ponta se zbat să atragă dezertori de la alte partide, pentru noua lor formațiune, Pro România.

„Viața politică a demonstrat că organizarea de alegeri anticipate în România este foarte, foarte dificilă. Sigur: alegerile anticipate pot fi o soluție în situația în care nu se constituie o majoritate solidă. Până la urmă, ce e mai bine pentru România: să se guverneze cu o oaste de strânsură (cum am avut parte uneori în România)? Văd acum că se constituie un nou partid – apare un nou «interes național» (după UNPR-ul lui Oprea) în jurul lui Daniel Constantin: trădătorii de pe la partide se duc acolo. Sigur că da (sigur că, implicit, și Victor Ponta – n.r.). 

Noi, în Parlament, știm lucrul ăsta: de vreo 2 luni de zile, sunt câțiva parlamentari care umblă să adune pentru noul partid al lui Victor Ponta, tocmai ca să constituie o nouă majoritate, să rupă din PSD, a spus Zamfir.

Nu în ultimul rând, senatorul Zamfir a accentuat ideea că indiferent de atitudinea – umilă sau disidentă – a noului premier față de Liviu Dragnea, PNL nu va vota nicio propunere venită dinspre PSD.

„Până la urmă, nu e treaba mea ce premier își alege Partidul Social Democrat. Noi, de la PNL, am stabilit foarte clar că vom vota împotriva oricărei persoane propuse de PSD. Din câte am înțeles, va fi clar un membru de partid (așa am înțeles de la Liviu Dragnea). Sigur că, dacă va alege să nominalizeze o persoană-marionetă, lucrul ăsta va crea o nouă situație de instabilitate. Viața politică a demonstrat că orice prim-ministru, indiferent cât de apropiat este inițial de cel care îl propune, la un moment dat, prin natura funcției, tinde să creeze un pol de putere în jurul său, a zis parlamentarul liberal.

Urmăriți mai jos secvența, de la început până la momentul 6:24.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi