PNL, candidat propriu la prezidențiale. Cătălin Dumitru, analist: „PNL rămâne principala forță de dreapta”

Foto PS News

PNL va avea propriul candidat la prezidențiale urmând să stabilească în forurile de conducere ale partidului nominalizarea, potrivit declarației președintelui PNL, Nicolae Ciuca, după întâlnirea avută cu Marcel Ciolacu. Cătălin Dumitru, analist politic, a punctat pentru PS News, legitimitatea Partidului Național Liberal de a avea propriu candidat, PNL fiind principala forță de dreapta din România care a demonstrat la alegerile recente, acest lucru.

„Rezultatele obținute la nivel local, mai ales, dar și la europarlamentare, arată că PNL rămâne principala forță de dreapta și la o distanță foarte mare de număr de voturi față de orice alt partid care s-ar pretinde de dreapta.

Din acest motiv PNL are toată legitimitatea să propună un candidat la prezidențiale. Mai ales că, după cum știm, în ultimii ani publicul de dreapta a reușit de fiecare dată să dea, președintele. Și atunci, e firesc ca PNL să dorească să coaguleze voturile de dreapta în jurul său și să dea un președinte.

Pe de altă parte, nu-i deloc o surpriză nici faptul că PSD își dorește să desemneze un candidat propriu, pentru că este un partid mare care, la rândul său, în aceste alegeri a luat un scor bun.

De aceea, pe de altă parte, vom vedea, cum vor sta lucrurile pentru că fiecare stă și face calcule. Analizele nu s-au încheiat la niciunul din partide.

Până la urmă va trebui să primeze în continuare și stabilitatea României și posibilitățile de dezvoltare și să ajungem într-un punct în care dezbaterea pentru prezidențiale să fie una decentă, care să nu destabilizeze ceea ce s-a construit, respectiv o majoritate și o guvernare care au funcționat.

Vor fi alianțe, se vor crea majorități numai acolo unde au fost candidați comuni.

Nimeni nu a făcut analiza completă, de abia se termină. Până la urmă, se închide numărătoarea voturilor și probabil că fiecare va trebui să facă analiza în interiorul partidului, să aibă loc întâlniri cu președinții de filiale.

Ați văzut că PSD a anunțat un congres, probabil că și PNL va avea un asemenea congres. Toate lucrurile astea se întâmplă în interval de timp relativ scurt, pentru că nu e vreme.

Cât timp alegerile prezidențiale sunt anunțate pentru 15 septembrie, nu e foarte mult timp la dispoziție și atunci probabil că analizele astea se vor termina destul de repede.

Vom vedea o mulțime de speculații pe media, pentru că există și un joc, să zicem așa, surd, al surselor, care se întâmplă în aceste zile. Numai că, eu cred că ceața asta va fi risipită foarte repede, pentru că nu e timp de prea multe jocuri pe surse”.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit marți, 11 iunie a.c., cu liderul PSD Marcel Ciolacu, fiind prima discuție după alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie dintre cei doi lideri ai coaliției.

Președintele PNL a fost întrebat despre subiectele pe care le-au avut, el precizând că s-a discutat despre posibilitatea ca, acolo unde au existat liste comune PSD-PNL, în țară, să se constituie majorități ale alianței.

Întrebat dacă este posibilă o candidatură comună PSD-PNL, la alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns: ”Nu”.

”PNL va avea propriul candidat. Urmează să stabilim în forurile de conducere ale partidului”, a adăugat președintele PNL.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: