Skip to content
Politică

PNL caută un nou Avocat al Poporului. Un fost ministru a apărut pe lista scurtă a liberalilor

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Un nou nume a apărut zilele acestea pe lista scurtă a liberalilor pentru funcția de Avocat al Poporului. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că și fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este luat în calcul pentru funcția de Avocat al Poporului după ce Renate Weber va fi schimbata de pe aceasta poziție. Cristian Diaconescu a candidat pentru un post de senator pe listele PMP București, însă partidul nu a reușit sa atingă pragul de intrare în Parlament.

O primă variantă luată în calcul de liberali rămâne în continuare Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, cel care a mai fost susținut de PNL în trecut și pentru șefia Consiliului Legislativ. În PNL au fost vehiculate zilele trecute și alte nume precum cel al lui Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România sau al juristei Iulia Scântei, însă premierul își dorește un om independent politic, dar și cu un trecut foarte consistent în materie de justiție.

" "
" "

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat zilele trecute că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 – precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

DETALII AICI: Cum poate fi revocat Avocatul Poporului. Renate Weber își poate pregăti bagajele

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Însă, în ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. Iar PSD a anunțat, prin vocea lui Marcel Ciolacu, președintele partidului, că va ataca hotărârea la CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *