Skip to content
Politică

PNL cere sancționarea parlamentarilor AUR care au făcut scandal la dezbaterea pe legea offshore: ”AUR pare că are agenda conectată la Kremlin”

Inquam Photos/Octav Ganea

Cu cât se elimină dependența de gazul rusesc, cu atât comportamentul AUR e mai deplasat, susține PNL într-un comunicat de presă, cu referire la incidentele din şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde a fost dezbătută legea offshore.

Potrivit comunicatului, Grupul PNL din Camera Deputaților va depune sesizare pentru sancționarea parlamentarilor AUR care au avut un comportament inacceptabil.

”Partidul Național Liberal nu tolerează comportamentul reprobabil al parlamentarilor AUR, partidul care pare că are agenda conectată la Kremlin. De aceea, grupul PNL din Camera Deputaților va depune sesizare pentru sancționarea parlamentarilor AUR care au recidivat în comportament indecent și inadecvat unei ședințe de comisie parlamentară, în timpul dezbaterii la Legea offshore, cea care va debloca investițiile în Marea Neagră și va elimina dependența de gazul rusesc.

Conform Regulamentului Camerei Deputaților, utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar este interzisă în plen și în ședințele comisiilor de specialitate. Amintim că Regulamentul Camerei Deputaților a fost modificat în urma unui alt episod de violență fizică și verbală a liderilor AUR.

AUR nu pierde nicio ocazie să puncteze pe agenda lui Putin, cu atât mai mult astăzi, când Parlamentul grăbește aprobarea Legii offshore, cea care va reda independența energetică României. Nu putem tolera comportamentul AUR care a urmărit intimidarea celor prezenți. Condamnăm violența în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât astăzi AUR a atacat inclusiv reprezentanții companiilor private prezente la dezbateri”, se arată în comunicat.

Scandal în comisii

Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le reprezentanţilor Federaţiei patronale din petrol şi gaze să iasă din sală şi acuzându-l pe ministrul Energiei că ”este hoţ şi că vinde gazele din Marea Neagră austriecilor”.

”Ministrul Energiei, reprezentantul OMV Petrom. Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci. Hoţul ăsta, nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa voastră. E un hoţ. Hoţul, OMV”, a strigat George Simion către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul şedinţei. ”Gazprom, te rog frumos!”, i-a strigat cineva din sală liderului AUR.

La rândul lui, deputatul Dan Tănasă i s-a adresat lui Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale de petrol şi gaze: ”Dispari din faţa mea! Explică pe ce bursă se vor tranzacţiona, pe Bursa de la Viena sau pe Bursa de la Bucureşti. Explică-le oamenilor! Tu eşti reprezentantul patronatelor”.

Tănasă s-a lansat în jigniri la adresa reprezentantului patronatelor: ”Eu sunt ales de poporul român, tu eşti în plus în clădirea asta, papagalule. Eu sunt deputat, m-a ales poporul român. Pe tine cine te-a ales?”, a spus deputatul AUR. Acestuia i s-a alăturat George Simion, care i-a cerut reprezentantului patronatelor să iasă din sală. ”Ieşiţi afară!. Tu, de la OMV, ieşi afară!”.

În replică la scandalul provocat de AUR, social-democratul Daniel Suciu s-a adresat deputaţilor AUR, afirmând că ”a înţeles că pe agenda de astăzi era spectacol”.

”Nu puteţi, trei parlamentari ai unui singur partid, să luaţi ostatic o sală întreagă şi o comisie întreagă”, a spus Suciu.

„Domnii de la AUR au o temă specială, să saboteze şedinţa”, a transmis deputatul PSD Radu Popa, după ce s-a luat la ceartă cu George Simion. „Tu du-te în Rusia”, i-a mai transmis social-democratul liderului AUR.  Pe lângă scandal, au existat şi voci care au făcut apel la seriozitate.

„Prin adoptarea acestei legi se va intra în normalitate. Dincolo de circul pe care îl fac circarii de serviciu ai Parlamentului României, cred că vom fi serioşi şi ne vom apleca asupra legii cu seriozitate”, a transmis deputatul PNL Gheorghe Pecingină. La un moment dat, chiar George Simion i-a cerut colegului său de partid Dan Tănasă, care discuta cu jurnaliştii, să iasă din sală şi să dea interviuri afară.

”Domnul Suciu, vă credeam mai patriot. Daţi în administrare statului austriac gazele din Marea Neagră”, a răspuns Simion. Parlamentarii au cerut preşedintelui de şedinţă să cheme chestorii sau paza să îi dea afară pe cei de la AUR. În cele din urmă, dezbaterile au continuat în comisiile reunite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *