Skip to content
Politică

PNL, cu ochii pe sondaje pentru a nu deconta greșelile USRPLUS la guvernare

Inquam Photos/Octav Ganea

PNL și USRPLUS sunt două partide de dreapta care se bat, în mare parte, pe același electorat și trebuie să guverneze mereu cu ochii pe sondaje pentru a evita să piardă voturi din cauza greșelilor din Guvern. Coaliția de guvernare n-a început în cea mai bună perioadă și nici colaborarea dintre miniștri nu este una excelentă, dar în tot acest haos al pandemiei și în toate scandalurile legate de guvernare, USRPLUS este partidul care se adaptează cel mai bine. 

Ministerele conduse de USRPLUS au fost implicate în numeroase scandaluri sau proiecte controversate. USRPLUS a preluat Ministerul Sănătății, iar acest lucru îi oferă cea mai mare vizibilitate în pandemie. Chiar dacă Vlad Voiculescu a făcut numeroase greșeli, acesta a reușit să supraviețuiască. Și dacă va continua în acest ritm, peste puțin timp va putea spune că a salvat România din pandemie, ceea ce îi va aduce un mare câștig de imagine, ajutând inclusiv partidul din care face parte. 

Un rol esențial în pandemie l-a avut și Ministerul Afacerilor Interne, prin instituții precum Poliția și Jandarmeria. Dar PNL nu a făcut cea mai bună alegere cu MAI, deoarece Poliția și Jandarmeria au avut rolul de a împărți amenzi cetățenilor, ceea ce nu îi ajută pe liberali în fața electoratului. 

Scandalurile privind măsurile anti-pandemie impuse de Vlad Voiculescu și Raed Arafat s-au întors tot împotriva celor de la PNL, în urma protestelor din urmă cu două săptămâni. Chiar dacă PNL și Florin Cîțu au încercat să evite criticile, sunt în continuare trași la răspundere de către cetățeni și mediul de afaceri. PNL este partidul cel mai mare din coaliția de guvernare și teoretic ar trebui să aibă putere să influențeze anumite decizii ale miniștrilor, iar Florin Cîțu ar fi trebuit să țină în frâu miniștrii care s-au întrecut în greșeli. 

PNL trebuie să caute o soluție să iasă din umbra USRPLUS și să se impună în coaliția de guvernare, mai ales cu măsurile de relaxare. Este cea mai mare șansă pe care o are partidul condus de Ludovic Orban să recâștige încrederea cetățenilor. 

Într-un sondaj realizat de CURS, PNL se afla la 25%, în luna februarie 2021. Ceea ce arată că PNL nu a reușit nici să scadă, nici să crească după alegerile parlamentare din 2020. Dar PNL ar trebui să-și facă griji pentru rezultatele PSD, care a ajuns la 34% în sondaje și dacă va continua în acest ritm, ar putea ajunge la 40% până în 2024. Vasile Dîncu, senator PSD, a anunțat că AUR a reușit să crească în sondaje și „se găsește undeva în proximitatea USR”. 

Totodată, Ludovic Orban trebuie să fie atent și la ascensiunea lui Marcel Ciolacu în sondaje, care a ajuns la 25% la capitolul încredere, potrivit aceluiași sondaj. Marcel Ciolacu este pe locul doi în topul încrederii, fiind depășit doar de Klaus Iohannis. 

Trebuie să remarcăm că George Simion este unul dintre cei mai apreciați politicieni. În sondajul CURS, Simion are 20% încredere „foarte multă/multă”, dar și -42% „foarte puțină/puțină. În timp ce Orban are -73% foarte puțină/puțină, iar Ciolacu -62%, Iohannis -63%. Din aceste date înțelegem că mult mai puțini oameni se îndoiesc de George Simion decât de ceilalți politicieni. Totuși, 31% dintre respondenții sondajului au declarat că nu-l cunosc pe Simion. În cazul în care acesta își va îmbunătăți notorietatea, încrederea electoratului în Simion ar putea să crească și ea și să-și depășească adversarii. 

Pentru alegerile din 2024, notorietatea și încrederea sunt esențiale, mai ales la alegerile prezidențiale. PNL, în această perioadă de guvernare, arată că este un partid care urmărește cu atenție sondajele și nu vrea să facă pași greșiți. Doar că această strategia riscă să-l blocheze pe scena politică. Electoratul își dorește un partid care să acționeze, să-și impună proiecte și să aibă lideri ce pot domina scena politică. Faptul că Marcel Ciolacu și George Simion au de câștigat nu e doar un joc de opoziție, ci ne dezvăluie un PNL blocat înainte de Congresul pentru viitorul partidului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *